Peciva i slastice nisu dobar izbor za početak dana

Prilično je iznenađujuća tvrdnja da je večer najbolji dio dana za unos slastica u organizam.

Iako su peciva i slastice poput palačinka čest izbor za početak dana, prema dijetetičarki i osobnoj trenerici Shauni Sacco iz Houstona, upravo je to najgori dio dana za unošenje rafiniranih ugljikohidrata i šećera koji su sadržani u tim proizvodima.

Iako  mnogi vjeruju kako je „najmanje zlo“ takve proizvode pojesti odmah za doručak pa ih „potrošiti“ tijekom dana, Sacco navodi da je to pogrešno razmišljanje. Naime, ujutro je potrebno pojesti kvalitetan, hranjivi obrok koji će biti izvor energije za ostatak dana, a ovi proizvodi to svakako nisu.

Njezina je preporuka da se umjesto pecivima i slasticama, dan započne namirnicama koje su izvor proteina i dobrih (cjelovitih) ugljikohidrata, kao na primjer tvrdo kuhana jaja ili šaka orašastih plodova ili pak zobenom kašom s maslacem od badema i jabukom s kikiriki maslacem.

Ukoliko je ipak želja za slasticama prevelika, ova stručnjakinja kaže da je najbolje uzeti ih navečer, prije spavanja kako bi se izbjegao pad šećera i nova želja za nečim slatkim.

Izvor: Popsugar

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.