Panettone – slatki božićni kruh

Iako je vrijeme njegova nastanka, kao i točna priča o nastanku, nepoznato, jedno je sigurno: Božić u Italiji je nezamisliv bez tradicionalne slastice –  panettonea.

Panettone je još jedna tipična božićna slastica, rasprostranjena diljem Italije. Izrađuje se u obliku cilindra s kupolom na vrhu. Oblik osmerokuta ili zvijezde tipičniji je za pandoro, sličnu slasticu karakterističnu također za božićno vrijeme. Panettone se izrađuje od ukiseljenog tijesta čiji su glavni sastojci brašno, maslac, žumanjci i voda, a u koje se naknadno dodaje sušeno voće, najčešće grožđice.

Postoji nekoliko legendi vezanih uz nastanak panettonea. Jedna od njih govori o ljubavi između Messera Ulivoa i Adalgise, prelijepe pekarove kćeri. Mladi je Ulivo, kako bi očarao mladu Adalgisu, ali i dodvorio se njenome ocu, u obiteljskoj pekarnici odlučio izraditi slasticu. Pomiješao je maslac, jaja, med, grožđice i najfinije brašno te dobio desert s kojim ih je oboje oborio s nogu. Nedugo zatim, mladi su se ljubavnici vjenčali i živjeli sretni zajedno.

Druga legenda kaže kako je panettone prvi osmislio i izradio Toni, skromni kuhar Ludovica di Mora. Naime, slastica namijenjena božićnoj proslavi na dvoru Ludovica di Mora je zagorila pa je Toni odlučio žrtvovati ukiseljeno tijesto koji je pripremio kako bi sebi izradio kruh za Božić te u njega dodavao sastojke dok nije dobio zadovoljavajući okus. Ludovico je toliko bio oduševljen iskušanim da je slastici nadjenuo ime Pan de Toni, u čast kuharu koji ju je izradio.

Koja god priča o nastanku bila istinita, danas je proslava Božića u Italiji bez panettonea gotova nezamisliva.

Fotografije: Unsplash, Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

2 komentara
    1. Draga Zorana, hvala vam na vašem javljanju i upitu. Volimo ispunjavati želje našim čitateljima pa ćemo nastojati i što prije objaviti recept za panettone 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.