Osamnaesti kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva Hrvatski pekar 2018.

U sklopu kongresa Hrvatski pekar 2018. održat će se predstavljanje izvornih pekarsko-slastičarskih proizvoda tri hrvatska kraja te degustacija istih.

Ovogodišnje, osamnaesto po redu izdanje Hrvatskog pekara, kongresa pekarstva, mlinarstva i slastičarstva u organizaciji Robinson d.o.o. započinje 13. travnja 2018., u hotelu Turist u Varaždinu. Osnovna tema ovogodišnjeg kongresa su izvorni hrvatski pekarsko-slastičarski proizvodi – izazov za pekare.

Prethodnih je godina ovom kongresu prisustvovalo više od 3000 sudionika te je održano dvjestotinjak predavanja, radionica i  degustacija. Ovogodišnje izdanje održava se pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije te stručnim pokroviteljstvom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Na kongresu će se predstaviti nekoliko izvornih, hrvatskih pekarsko-slastičarskih proizvoda. U sklopu predstavljanja izvornih pekarsko-slastičarskih proizvoda hrvatskih županija predstavit će se slastice iz tri kraja Hrvatske i to: Vidovečki gibanik, kolač koji se izrađuje od heljdinog brašna, tikve i sira, zastupljen na širem području Općine Vidovec te trinaesti po redu zaštićeni autohtoni proizvod s područja Varaždinske županije, zatim  Ogulinska masnica, tradicijska slastica ogulinskog kraja, izrađena od dizanog tijesta s punjenjem od jaja i vrhnja te Pazinski cukerančić koji je odnedavno službeno uvršten na listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Nakon predstavljanja izvornih pekarsko-slastičarskih proizvoda održat će se degustacija istih. U sklopu kongresa dodijelit će se medalje i diplome ocjenjivanja pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.