Opera torta – desert XX. stoljeća

Postoji nekoliko teorija o nastanku ove torte, i zapravo se njezino porijeklo ne može sa sigurnošću utvrditi, ali jedno je sigurno – Opera torta francuski je klasik i desert XX. stoljeća.

Opera torta jedan je od francuskih klasika, a izrađuje se od slojeva bademovog biskvita, poznatijeg kao Joconde biskvit, natopljenih sirupom od kave, premazanih kremom od kave i čokoladnim ganacheom te prekrivenih tankom čokoladnom glazurom.

Iako se ne zna njezino pravo porijeklo, vjeruje se kako je nastala 1955., u poznatoj francuskoj slastičarnici Dalloyau, kada je u njoj počeo raditi Cyriaque Gavillon. On je želio osmisliti tortu čiji bi se okusi osjetili u jednom ugrizu.  Nakon nekoliko pokušaja, kreirao je entremet sačinjen od slojeva bademovog biskvita, kreme od kave, čokoladnog ganachea i tanke glazure. Njegovoj se ženi okus ovog deserta jako svidio i posjetio ju na francusku Operu po kojoj je torta dobila naziv.

Također, postoji priča da je Opera tortu osmislio Gaston Lenôtre, 1960., ali i da se u Le Gauloisu, još 1899. nudila gâteau opéra. Još jedna od priča o nastanku Opera torte kaže da je torta osmišljena upravo u samoj Pariškoj operi, 1890. jer su smatrali da kolač bogat kavom može održati gledatelje budnima za trajanja dugih činova Wagnerovih opera.

Isto tako, po nekim je pričama da Opera torta započela svoj put kao Chlichy torta, koju je osmislio Louis Clichy, poznati pariški slastičar. Priča se da je premijerno pokazao svoj slavni gâteau, 1903., na izložbi Paris Exposition Culinaire, nakon čega je kolač postao zaštitni znak njegove trgovine na Boulevardu Beaumarchais.

Koja god priča o nastanku bila točna, ova se torta smatra desertom XX. stoljeća.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.