Okus čokolade u Parizu – Jenny Colgan – slastan roman

Danas vam donosimo drugu recenziju slatke knjige koja nam stiže s bloga Čitaj knjigu autorice Alis Marić.

Oduševljena sam ovim romanom. Sigurna sam da će se mnogima od vas svidjeti. Konačno jedna realna, a istovremeno  romantična i primamljiva ljubavna priča koja je, kako to već biva, mnogo više od toga. Ovo je knjiga prvenstveno o ljubavi, ali će vas odvesti na jedno predivno putovanje po Parizu i njegovim najvažnijim „must visit“ mjestima, vratiti vas u stanje zaljubljenosti, poslati vam važne životne pouke, nasmijati vas, a na kraju knjige će vas dočekati 12 savršenih, testiranih i isprobanih recepata s čokoladom. Meni je daleko najdraža mousse au chocolat. Savjet! Nemojte ovu knjigu čitati ako ste gladni jer je okosnica priče hrana, čokolaterija, restoran i šarmantni Pariz koji je poznat i kao gastronomska prijestolnica. Knjiga vrvi radošću prema hrani, ali i prema uživanju u životu.

Bila sam stotinu puta u Parizu i s ovim romanom sam ponovno zaronila u taj divni, šarmantni i romantičan grad prošetavši njegovim uličicama, mostovima i naravno, stepenicama. Da, čak sam svoj medeni mjesec provela u Parizu, onda vam je jasno kakve je emocije ova knjiga budila u meni.

Ovo je priča o dragoj i plemenitoj djevojci Anni  koja je godinama radila u tvornici čokolade na hladnom sjeveru Engleske, ali joj se tamo dogodila jedna ozbiljna nesreća na poslu nakon koje je ostala bez dva prsta na nozi. U toj svoj nesreći dogodila se i jedna sretna okolnost. U bolnici je ponovno srela svoju nekadašnju učiteljicu francuskoga jezika koja joj je ponudila rješenje i novi početak. Jer u bivšu tvornicu čokolade Anna se više nije mogla vratiti.

Claire je kao prelijepa mlada djevojka bila smrtno zaljubljena u Thierryja, tada mladog i perspektivnog slastičara koji je u međuvremenu postao ne samo francuska već i svjetska slastičarska zvijezda. Njihova ljubav se na žalost nije realizirala. Kod Claire koja je oboljela od teške bolesti stare su se rane ponovno otvorile.

Ponos je također tema ovog romana. Ljudi često imaju problem s ponosom i u odnosu pokušavaju tjerati partnerima inat ili ne pokazivati prave osjećaje. Kod Claire se situacija još više zakomplicirala, ali zašto je tomu tako otkrivat ćete sami čitajući. U ovom romanu pratite dvije paralelne priče: samo što se jedna događa u prošlosti i glavna protagonistica je Claire, a druga se događa u sadašnjosti i glavna junakinja je Anna.

Anna je dolaskom u Pariz, taj veliki i nemilosrdni grad došla bez ikakvog iskustva, sa slabim znanjem francuskog, bez novaca i bez dva nožna prsta. Pariz joj je vrlo brzo oživio dušu te uspio oživjeti i one osnovne životne instinkte. Svako zlo za neko dobro, zar ne? Kako se je uspjela snaći, kako je sazrijevala i dobivala životne lekcije saznat ćete čitajući. U koga se zaljubila? S čime je imala najviše problema? O tomu, ali i tko joj je bio najveća podrška, pročitajte sami. Pitanje je i tko su vuci samotnjaci u ovom romanu? Koliko je Anni bila važna podrška, a koji su likovi u ovom romanu bili spremni na suradnju i kompromis? Vječne su to teme koje nas sve žuljaju. Osim romantične ljubavi u ovom romanu je važna tema i očinska ljubav i odnos između oca i sina. Ponos tada vrlo često zna totalno podivljati. Procijenite sami.

Oduševilo me pisanje mlade engleske spisateljice Jenny Colgan. Mislim da je „skinula“ tipičnog I pravog francuskog muškarca. Imam ga pred očima.

Ova knjiga će vas istovremeno nasmijati, rastužiti, ali i ohrabriti, osobito njen kraj. Bilo bi lijepo čitati i nastavak avantura zaljubljenice u čokoladu – Anne i vidjeti gdje će na kraju živjeti. Hoće li ostati u Parizu ili će se vratiti u svoju rodnu Englesku…

Fotografija: Čitaj knjigu

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.