Održana Slatka Istra – slatka manifestacija s humanitarnim karakterom

Dvadeset i drugi put po redu održana je najslađa manifestacija u Vižinadi, na kojoj je stotinjak majstora i majstorica iz cijele Istre izložilo svoje slastice, a najboljima od njih stručna je komisija dodijelila posebna priznanja.

U Vižinadi se, po dvadeset i drugi put održala manifestacija Slatka Istra. Loše vrijeme premjestilo je ovo događanje u školsku dvoranu gdje je stotinjak vrijednih majstora i majstorica iz cijele Istre prezentiralo svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. Osim slastica, mogla su se kušati i vina i ulja lokalnih vinara.

Stručna komisija u kojoj su sjedili: Sandra Živolić, prof. kuharstva i slastičarstva SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Franjo Milotić, prof. kuharstva SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Davor Šišović, novinar Glasa Istre, Klaudija Pilato, pekara Concettino, Davor Ban – prof. TUŠ Anton Štifanić Poreč, voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila te Davorka Ritoša, volonterka Slatke Istre ocijenili su najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijelili posebna priznanja najboljima. Najbolje fritule izradila je Jadranka Pilar iz Tinjana, najbolji bucolaj Nevija Gardoš iz Krasica, najbolje breskvice Ljiljana Pulić iz Pulića, najbolje cukerančiće Mileva Pastorčić iz Vele Trabe,  najbolje paštine izradila je Đina Levak iz Katuna, najbolji pandešpanj Neda Šainčić Pilato iz Lašića, najbolje kroštule Fiorela Srebrnić iz Grožnjana, najbolju pincu Zdenka Jakus iz Žminja te najbolju poveticu Jolanda Hrastić iz Vele Trabe.

Svi zainteresirani okupili su se na stručnom predavanju Ivone Orlić pod nazivom „Tradicijske prehrambene navike u Istri”, a radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača – cukerančića pod vodstvom predstavnika LAG-a Središnja Istra napunila je prezentacijsku prostoriju te su topli i ukusni cukeračići nestali su u trenu.

Svi su se kolači prodavali u humanitarne svrhe, u kući Maraston, za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole Vižinada.

Osim toga na istoj je lokaciji organiziran i program za najmlađe koji su svojom kreativnošću izrazili svoje viđenje Slatke Istre. Likovni radovi izloženi su u prostorijama kuće Maraston, a najbolji likovni radovi, tj. autori su nagrađeni prigodnim darovima.

Ovogodišnjoj Slatkoj Istri pridružili su se i predstavnici Sladke Istre iz Kopra u Sloveniji, koji su najavili predstojeću manifestaciju u rujnu, u Kopru, gdje će se prezentirati i predstavnici Slatke Istre iz Vižinade.

Fotografije: Dejan Hren 

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.