Održana manifestacija „Stajun od lumblije 2018.“

Okupljeni na ovoj manifestaciji imali su priliku sudjelovati na brojnim zanimljivim predavanjima i prezentacijama, ali i na izboru najbolje lumblije na kojoj su podijeljene nagrade za zlatnu, srebrnu te brončanu lumbliju.

Od 16. do 19. listopada 2018. u Veloj Luci je održano još jedno izdanje manifestacije „Stajun od lumblije 2018.“. Cilj ove manifestacije jest promocija lumblije kao tradicionalne slastice i veloluških svisvetskih običaja povezanih s njom te osmišljavanje atraktivne turističke ponude u postsezoni. Manifestaciju su svojom radionicom o izradi lumblije i obilježavanjem Dana kruha otvorila djeca Dječjeg vrtića Radost te načelnica Općine Vela Luka, Katarina Gugić. Osim ove,  održane su još dvije radionice priprema lumblije – jedna učeničke zadruge Meja u Osnovnoj školi Vela Luka i druga Iskre Vlašić u konobi Skalinada.

Vrsni stručnjak iz područja gastronomije, nositelj titule Viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija, prof. Josip Žuvela, u sklopu manifestacije, održao je predavanje na temu “Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“ u kojemu je obuhvatio presjek jednostavnih jela koja su se spravljala još od početaka nastanka Vele Luke, prateći običaje i tradiciju obog podneblja, a posebno se osvrnuo na običaj izrade lumblije koja postaje prepoznatljiva kao simbol veloluške gastronomije objedinjujući tradiciju i suvremenost.

Na centralnom je događanju u Centru za kulturu Vela Luka organiziran bogat kulturno-umjetnički program s prodajnom izložbom lumblija te natjecanjem za izbor najbolje lumblije Vele Luke 2018. Prema mišljenju i ocjenama žirija, na čijem je čelu ove godine bio prof. Josip Žuvela, titulu pobjednice i dobitnice „Zlatne lumblije“ odnijela je Milijana Dragojević, dok je „Srebrna lumblija“ pripala Leonidi Grbin a „Brončana lumblija“  Udruzi maslinara Vela Luka. Ove je godinu prvi put dodijeljena i posebna nagrada za najljepše uređeno izložbeno mjesto, a tu je nagradu osvojio Dječji vrtić Radost.

Zadnji je dan manifestacije u Centru za kulturu održano predavanje prof. Tonka Barčota na temu „O simbolici sunca i najstarijem zapisanom receptu lumblije – nove spoznaje o svisvetskom običajnom kontekstu“ nakon čega je za kraj dipl. ing. agr. Barbara Mirošević u ime Udruge maslinara Vela Luka predstavila projekt – Lumblija – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Organizatori ove, još jedne u nizu uspješne manifestacije  i ove su godine bili Općina Vela Luka te Turistička zajednica Općine Vela Luka uz pomoć Dubrovačko–neretvanske županije.

Fotografije: Turistička zajednica Općine Vela Luka

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.