Od bloga do studija slastičarstva – Marko Josipović postaje student University College Birmingham

Konačno smo na našem portalu ugostili i najmlađeg hrvatskog blogera – Marka Josipovića s bloga Marko Bakes.

Sigurni smo da ste već čuli za Marka Josipovića, najmlađeg hrvatskog blogera koji je svojim radom privukao pažnju medija te upravo zahvaljujući kvalitetnom radu imao priliku često sudjelovati na raznim radionicama i okupljanjima blogera.

Međutim, njegova slatka priča ovih dana ulazi u novo poglavlje. Naime, Marko je nedavno i službeno postao student pekarstva i slastičarstva na University College Birmingham. Odluku o upisi tog fakulteta donio je lako – naime, još od upisa u srednju školu znao je da želi ići studirati u inozemstvo, a prošle godine na sajmu stipendija upoznao se s programom ovog fakulteta i odmah znao da je to to.

Za upis na fakultet morao je napisati motivacijsko pismo, zatražiti od profesora pismo preporuke i položiti ispit iz engleskoga te proći maturu s prosjekom 3,5. Sve navedeno Marko je napravio te ga od jeseni čeka prava životna avantura: „Iskreno nemam pojma kako će to tamo izgledati, ali znam da će biti zanimljivo. Veselim se naučiti kemiju iza raznih kruhova i kolača, tako da jednog dana mogu izrađivati vlastite recepte!“ – kaže nam Marko.

Iako je ovo važna stepenica u profesionalnom životu, Markova povezanost sa slasticama traje puno duže jer je on već dugo dio slatkog blogerskog društva. Naime, još prije sedam godina prijavio se na natječaj jednog portala na kojemu je nagrada bila druženje i kuhanje s blogerima. Marko je bio jedan od pobjednika, a blogerice koje je tamo upoznao bile su jako ljubazne te su mu objasnile cijeli koncept bloga i ponudile mu svoju pomoć. Tako se on upustio u blogerske vode, otvorio Instagram profil i započeo svoju slatku priču.

Već samim izborom imena Marko Bakes opredijelio se za engleski jezik u vođenju bloga, a tu nam je odluku i objasnio: „Odlučio sam se za engleski jezik jer je to jezik svijeta, a htio sam podijeliti svoj talent s ljudima iz svih dijelova svijeta! Također sve što sam naučio sam naučio iz videa i recepata na engleskom, tako da kada me pitaju za recept na hrvatskom, puno mi je teže njega napisati.“

Inspiraciju za svoje slatke recepte najviše crpi s interneta te nastoji pratiti trendove, a kad mu ideja dođe u glavu nastoji je što prije realizirati.

Osim samih recepata, za blog su osobito važne i fotografije. Zna to i Marko, koji je od početnih, amaterskih fotografija napravljenih mobitelom došao do toliko kvalitetnih i privlačnih fotografija da je jednu njegovu objavu čak podijelila i Martha Stewart: „Kada je Martha Stewart podijelila moju sliku bio sam oduševljen te nisam mogao vjerovati. Takvo nešto mi puno znači!“ Ipak, svjestan je da se znanje o fotografiji stalno treba nadograđivati. „To je proces koji traje, važna je vježba, a i znanje. Na primjer, poznavanje svjetla, kako određene deserte posložiti da izgledaju privlačno…“ – kaže nam Marko.

Znanje koje je stekao vođenjem bloga i dijeljenjem iskustva s kolegama blogerima dobro će mu doći i na studiju. Međutim, Marku nije u planu vratiti se kući nakon završenog studija: „Moj odlazak u Ujedinjeno Kraljevstvo je svakim danom sve bliži te iskreno nemam pojma što očekivati. Znam da će mi biti super i da ću puno toga naučiti. Kada završim studij ne planiram se vratiti u Hrvatsku. Tamo planiram raditi po možda nekim restoranima, možda proputovati i učiti od svjetski poznatih pastry chefova…a onda jednog dana možda otvoriti svoju trendy slastičarnicu ili imati svoj show ili pak izdati popularnu kuharicu. Cijeli svijet je preda mnom i veselim se istražiti ga!“

Fotografije: Marko Bakes

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.