Očekuje se porast proizvodnje šećera u EU

Prema izvješću Europske komisije, očekuje se porast proizvodnje šećera, mlijeka i žitarica.

Europska Unija očekuje značajan porast proizvodnje šećera u sezoni 2017./2018. i to za 23 posto iznad prosjeka prethodnih godina, nakon što su prošle godine ukinute proizvođačke kvote za šećer, stoji u najnovijem kratkoročnom izvješću Europske komisije objavljenom početkom travnja za poljoprivrednu proizvodnju u EU i svijetu. Tako bi proizvodnja tijekom ove godine mogla doseći 21 milijun tona šećera. Očekuje se kako će se proizvodnja šećera u EU u 2018./2019. stabilizirati, unatoč padu cijena šećera.

U sektoru mlijeka također se očekuje porast proizvodnje i to s 165,4 milijuna 2017., na 167,4 milijuna tona 2018. godine. Očekuje se trajna potražnja za mliječnim proizvodima, no možda neće biti lako održati ravnotežu na tržištu.

U izvješću je najavljen i oporavak proizvodnje žitarica koja bi mogla rasti s 297 milijuna iz 2017. godini na 307 milijuna u 2018. godini.

Fotografija: Kate Bošković 

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.