Obrazovanje za slastičara za djecu s poteškoćama u govoru i sluhu

Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj Zagreb upisuje učenike oštećenog sluha, poremećaja govorno-jezične komunikacije, komunikacijskim teškoćama te ostalim vrstama teškoća, u programe slastičar i pomoćni slastičar.

Centar za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ Zagreb bavi se pružanjem usluga djeci oštećena sluha, djeci uredna sluha s poremećajem govorno-jezične komunikacije, djeci s komunikacijskim teškoćama te djeci s ostalim vrstama teškoća.

Učenici s obzirom na svoje sposobnosti upisuju i završavaju zanimanja na razini srednje stručne (slastičar) ili na razini niže stručne spreme (pomoćni slastičar). Upisuju se u manje razrede koji broje do deset učenika. U redovnim školama programi za slastičara traje tri godine, no u ovom Centru traju četiri kako bi učenici imali manje opterećenje gradivom i stekli još jednu godinu praktičnog rada u ugostiteljskim objektima. Isto vrijedi i za pomoćnog slastičara, koji se u redovnom sustavu obrazuju dvije, a u Centru tri godine.

Organizacija nastave je u dvije smjene, jedan tjedan je teoretska nastava u školi, a drugi tjedan praktična nastava u obrtničkim radionicama. U tjednu praktične nastave učenici su četiri dana u ugostiteljskom objektu, a jedan dan u kabinetu slastičarstva u srednjoj školi.

Učenici kroz teoretsku i praktičnu nastavu tijekom školovanja stječu sva znanja i vještine potrebne za rad u struci. Škola se trudi što više uključiti učenike u svakodnevicu i naučiti ih odgovornosti i potrebnim znanjima, pa se tako trenutno u sklopu projekta ”Healthy future project” učenice pripremaju za put u Finsku gdje će pripremati zdrava i ukusna jela.

Dodatne informacije o kriterijima i načinu upisa u ovu školu može se pronaći na mrežnoj stranici škole.

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.