Obrazovanje za slastičara u srednjoj školi u Zaprešiću

Budući da za upis u ovu srednju školu nema bodovnog praga, u smjer slastičar, u kombiniranom razredu, upisuje se prvih osam učenika na ljestvici.

Srednja škola Ban Josip Jelačić od svoga osnutka 2003., upisuje učenike u program za slastičara. Učenici se upisuju u kombinirani razredni odjel s 24 učenika u kojemu je upisna kvota svakog od tri zanimanja po osam učenika.

Kriteriji upisa su ocjene iz sedmog i osmog razreda osnovne škole za sljedeće predmete: hrvatski jezik, matematika, strani jezik i biologija. Uz ocjene navedenih predmeta, uzimaju se i prosječne ocjene (na dvije decimale) petog, šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole. Zbroj navedenih ocjena predstavlja i ukupan broj bodova. Interes za upis programa slastičara je velik, a bodovnoga praga nema tako da se od prijavljenih učenika upisuje prvih osam na ljestvici. Prijave i upisni postupci se obavljaju elektronskim putem, preko aplikacije Upisi.hr.

Prilikom školovanja za slastičara učenici izrađuju kolače, kreme, sladolede, razne dekorativne ukrase i ostale slastice. Osim izrade navedenih proizvoda, obavljaju i poslove naručivanja te pripreme sirovina i materijala. Uz stjecanje strukovnih znanja, učenici se upoznaju i s osnovama sigurnosti na radu, protupožarne zaštite i zaštite okoliša.

Za uspješno svladavanje programa i kasnije obavljanje poslova slastičara potreban je uredan vid, sposobnost raspoznavanja boja, uredan osjet mirisa i okusa, uredna funkcija mišićno koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredna funkcija kože, odsustvo bolesti ili stanja koja mogu dovesti do gubitka svijesti, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje te odsutnost alergije na profesionalne alergene što potvrđuje liječnička svjedodžba s obavljenog pregleda.

Fotografije: Srednja škola ban Josip Jelačić

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.