Objavljeni rezultati poslovanja poduzetnika u pekarskoj industriji za 2016. godinu

Najveći prihod u 2016. ostvario je Mlinar d.d., a slijedi ga Pan Pek d.o.o., dok je na trećem mjestu Pekara Dubravica d.o.o.

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja iz 2016., u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, poslovalo je 850 poduzetnika, kod kojih je bilo 15.874 zaposlenih osoba, što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan prihod poduzetnika u toj godini iznosio je 4,2 milijarde kuna, što predstavlja povećanje od 5 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U istom tom  razdoblju, zabilježeno je i povećanje ukupnih rashoda, i to za 4,6 posto.

Među tih 850 poduzetnika, najveći ukupan prihod u iznosu od 529 milijuna kuna, ostvarilo je društvo Mlinar d.d. koje je tada imalo 1491 zaposlenog djelatnika. Pozitivan rezultat poslovanja u 2016. godini iskazalo je i društvo Pan Pek d.o.o. s ukupnim prihodom u iznosu 212,7 milijuna kuna. Na trećem mjestu ovog popisa našla se Pekara Dubravica d.o.o., kojoj je, baš kao i Mlinaru i Pan Peku, središte u Zagrebu, dok četvrto mjesto drži Babić Pekara d.o.o. iz Splita, a peto Mivit Pekara d.o.o. iz Ogulina.

Broj izvoznika povećan je za 18,2 posto, a broj uvoznika za 25,9 posto.

Gledano na razini županija, najviše poduzetnika iz ove djelatnosti ima sjedište u Gradu Zagrebu (160), zatim slijedi Splitsko-dalmatinska županija (113) te Primorsko-goranska županija (68), dok ih je najmanje u Ličko-senjskoj županiji (10). Najveći prihod ostvarili su poduzetnici u Gradu Zagrebu, slijede poduzetnici Istarske i Splitsko-dalmatinske županije. Negativan financijski rezultat ostvarili su poduzetnici u Primorsko-goranskoj (1,3 milijuna kuna), Šibensko-kninskoj (1 milijun kuna) te Virovitičko-podravskoj županiji (787 tisuća kuna).

Izvor: FINA 

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.