Objavljen Javni poziv za nastavak sufinanciranja školovanja novih kadrova u ugostiteljstvu i turizmu

Učenici i studenti zainteresirani za obrazovanje u ugostiteljsko-turističkim zanimanjima mogu se prijaviti na Javni poziv za Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu-Stipendije 2018.

Ministarstvo turizma objavilo je otvoreni Javni poziv za nastavak Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2018., za sufinanciranje novih učenika i studenata koji se odluče obrazovati za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Interes za spomenuti program kontinuirano raste tijekom proteklih nekoliko godina, a od 2008. godine, od kada Ministarstvo turizma provodi ovaj program u suradnji s partnerima, potpisani su ugovori o stipendiranju s 1370 učenika i studenata temeljem kojih je do sada ukupno isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna.

Cilj ovog Programa, odnosno ove višegodišnje zajedničke suradnje Ministarstva turizma, obrazovnih institucija i gospodarskih poduzeća u turizmu, jest motiviranje mladih za ugostiteljsko–turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete rada, a samim time i cjelokupnog turističkog sektora.

Radi se o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s poduzećima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik financijski sudjeluje s 50 posto.

Temeljem navedenog programa stipendisti imaju pravo na iznos od maksimalno 1.200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Obveza stipendista jest redovito upisivanje te pohađanje razrede/godine te mora maturirati/diplomirati u redovnom roku. Isto tako, tijekom trajanja školovanja/studiranja, stipendist se obvezuje redovito obavljati stručnu praksu u objektima tvrtke  partnera. Također se obvezuje odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja sklopiti s tvrtkom ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnika (ukoliko se provodi pripravnički staž), a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravničkog stažiranja sklapa se ugovor o radu na određeno vrijeme. Ovim ugovorom, stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki punih 12 mjeseci.

Javni poziv otvoren je 60 dana, točnije do 7. studenog 2018.

Više informacija pronađite na mrežnim stranicama Ministarstva turizma.

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.