Novi hrvatski slatki rekord: u Sisku napravili najdužu štrudlu na svijetu

U Sisku je jučer pripremljena štrudla od jabuka duga ukupno 1.762,45 metara, čim je oboren dosadašnji rekord najduže štrudle iz Jaškova.

Baš kao što smo na našem portalu već najavili, jučer je u Sisku pripremljena rekordna štrudla za koju se organizatori nadaju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ova tradicionalna slastica ukupne dužine 1.762,45 metara pripremala se u nekoliko faza, a na samu je pripremu potrošeno ukupno 80 radnih sati.

Na sam dan izrade štrudlu je radilo 15 djelatnika Mlin i pekara d.o.o. koji su obavili valjanje tijesta, nadijevanje, zamatanje, pečenje te su odsjekli krajeve i posuli štrudlu šećerom.

Za postizanje ove duljine trebalo je poslagati ukupno 2.030 komada dužine od 80 do 90 centimetara, a samo je slaganje na kojemu je radilo 25 djelatnika Mlin i pekare d.o.o. te volonteri Crvenog križa i vatrogasci, s pregledavanjem i eventualnim dodatnim posipanjem šećera, trajalo oko sat i pol.

Poslije službenog mjerenja za Guinnessovu knjigu rekorda, oko dvadeset djelatnika pola je sata rezalo štrudlu na komade dužine od otprilike 10 do 15 centimetara te su u tri sata podijelili oko 15.000 komada štrudle.

Podsjetimo, za izradu ove štrudle trebalo je oko  500 kilograma brašna T-400, 1000 kilograma jabuka, 200 kilograma šećera, 200 kilograma margarina, 50 kilograma mljevenog šećera te dodatno limuna, cimeta i soli, a sama štrudla teži oko dvije tone.

Iako je za službenu potvrdu iz Guinnessa potrebno pričekati još nekoliko dana, pretpostavlja se da će na mjesto nekadašnjeg rekorda najduže štrudle koji je od 2015. držala štrudla iz Jaškova duga 1.479,38 metara, sada doći ovaj novi, sisački rekord.

Fotografije: Mlin i pekare d.o.o.

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.