Non plus ultra

Savršeni spoj prhkog tijesta, puslica i marmelade, non plus ultra su keksići bez mane.

Sastojci
Keksići
  • 250 g maslaca
  • 280 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žumanjka
  • korica limuna
Puslice od bjelanjaka
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • korica limuna
  • 2 žličice soka od limuna
Priprema

U prosijano brašno dodajte narezani maslac pa prstima izmrvite smjesu. U mrvičastu smjesu dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke i koricu od limuna te zamijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela te spljoštite u disk. Zamotajte svaki dio u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem dva sata.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Prvu polovicu ohlađenog tijesta izvadite iz hladnjaka, razvucite tijesto na željenu debljinu i malim okruglim kalupom režite krugove. Dobivene krugove slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Isto ponovite i s drugom polovicom tijesta.

Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok ne dobiju svjetlo-smeđu boju (dužina pečenja ovisit će o jačini vaše pećnice).

Izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade, a temperaturu pećnice smanjite na 100 stupnjeva s ventilatorom te pripremite puslice.

Limun dobro operite u toploj vodi, temeljito ga osušite pa ga sitno naribajte. Pripremite dvije žličice ocijeđenog i dobro procijeđenog limunovog soka.

Bjelanca izradite u čvrsti snijeg pa im dodajte pripremljeni procijeđeni sok od limuna. Prilikom izrade snijega od bjelanaca, treba paziti na to da zdjela u kojoj se muti i nastavci za mikser budu potpuno čisti te da nema tragova masnoće na njima.

U dobivenu smjesu polagano sipajte šećer i vanilin šećer te na kraju ručno umiješajte sitno naribanu koricu od limuna.

Dobivenu čvrstu smjesu stavite u slastičarsku špricu te na površini spečenog keksa oblikujte male poljupce (puslice).

Pecite (tj. sušite) u zagrijanoj pećnici 60 -75 minuta te gotove izvaditi i pustite da se ohlade.

Kada se keksići ohlade, uzmite jednu polovicu, premažite je marmeladom od marelice te spojite drugu polovicu keksića.

Keksiće čuvajte u limenoj kutiji.

Napomena

U većini drugih recepata za pripremu non plus ultra keksića  puslice se peku u isto vrijeme kad i keksi (odmah se nanose na sirove kekse) na temperaturi od oko 160 stupnjeva. Jednom sam pokušala pripremiti keksiće na taj način, ali umjesto neodoljivih zalogaja dobila sam propale kekse jer se puslice nisu osušile, ali su zagorile tj. potpuno posmeđile.

Stoga sam keksiće pripremila na ovaj način – prvo se speku keksići, a zatim se na niskoj temperaturi puslice suše. Na taj način prhki keksi i dalje ostaju prhki (odnosno ne peku se na tako niskoj temperaturi), a puslice se savršeno osuše.

Ukoliko nemate slastičarsku vrećicu, puslice možete nanositi običnom vrećicom za smrzavanje ili žličicom.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image