Naziv „Slavonski med“ zaštićen na razini Europske unije

Slavonski je med postao prvi hrvatski slatki proizvod zaštićen na ovaj način.

U Službenom listu Europske unije, L 17 od 23. siječnja 2018. objavljena je: Provedbena uredba Komisije (EU) 2018/95 od 9. siječnja 2018.o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla („Slavonski med“- ZOI). Tako je, pored još 18 slanih i voćnih proizvoda, slavonski med postao prvi hrvatski slatki proizvod zaštićen na ovaj način.

Postupak zaštite na nacionalnoj je razini još 2015. pokrenula Udruga proizvođača Slavonskog meda iz Virovitice, a ovaj je proizvod 2016. zaštićen oznakom izvornosti na razini Republike Hrvatske. Zahtjev za registraciju naziva „Slavonski med“ na razini Europske unije poslan je Europskoj komisiji u rujnu 2016. godine.

Slavonski med je, prema opisu iz Ministarstva poljoprivrede: „med koji proizvode medonosne autohtone sive pčele (lat. Apis mellifera carnica – podtip panonski) iz nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, daju mu vlastite specifične tvari, pohranjuju, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.“ Prema načinu proizvodnje Slavonski med može biti med u saću, med sa saćem ili dijelovima saća i vrcani, a obuhvaća: med od bagrema, med od lipe, med od uljane repice, med od suncokreta, med od kestena, cvjetni med te medun hrasta sladuna.

Treba napomenuti kako se u postupku zaštite na europskoj razini trenutno nalaze još tri  hrvatska proizvoda, među kojima je i rudarska greblica.

Više o karakteristikama slavonskog meda pročitajte na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede 

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.