Napravila kandiranu maslinu i osvojila pobjednički pehar

Karmen Krnčević je nedavno osvojila priznanje za svoj neobičan proizvod – kandiranu maslinu, a nama je otkrila kako je razvila tu ideju te što još ima u planu.

Na nedavno održanoj  4. međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada Split 2018. pobjednički je pehar otišao u ruke Karmen Krnčević, Šibenčanke koja je na ovu manifestaciju poslala pomalo neobičan proizvod – kandiranu maslinu. Nije to njezin prvi neobični spoj slatkih okusa s maslinom – prethodno je već radila marmeladu od maslina te praline s maslinama.

Ideja za nove proizvode, kaže nam Karmen, ne nedostaje, a uspjeh koji je postigla s kandiranom maslinom dao joj je ideje za još neke neobične kombinacije okusa. Kako se razvila ideja o kandiranoj maslini, ali i o marmeladi te pralinama s maslinom te hoće li se uskoro ovi proizvodi moći kupiti, otkrila je u razgovoru za naš portal.

U ime redakcije Slatkopedije čestitam Vam na pobjedničkom peharu koji ste zahvaljujući svom proizvodu – kandiranoj maslini – osvojili na nedavno održanoj manifestaciji Intrada Split. Jeste li očekivali pobjedu i kako ste uopće došli na ideju kandiranja masline?

Hvala na čestitkama. Ideja kandiranja masline sazrijevala je u meni neko vrijeme, igrala sam se, razmišljala o novom proizvodu koji bi se mogao napraviti od masline i tako došla do kandirane masline. Međutim, slučajno se dogodilo da je moja kandirana maslina dobila još jedan poseban dodatak koji joj je dao takvu posebnu aromu.

Proizvod mi se učinio dobar i očekivala sam dobar plasman, ali ne ovakav. Osim toga, dobila sam pozivnicu za svečanu večeru na kojoj se dodjeljuju posebne nagrade najzaslužnijima, na kojoj je pisalo da sam dobila neku prestižnu nagradu. I stvarno, dobila sam pehar i diplomu za šampiona konzerviranog voća i povrća, i to mi je bilo smiješno, ja pa šampion konzerviranog voća i povrća. Međutim, kad sam dobila šampionski pehar za cijelu manifestaciju Intrada 2018., više mi nije bilo smiješno, bila sam izvan sebe, ushićena, sretna. Znači napravila sam dobar proizvod! Divota!

Kako ste osmislili recept za kandiranje maslina – je li riječ isključivo o vašoj mašti ili ste ideju pronašli kod nekog drugog?

Recept za kandiranje voća sam pronašla na internetu, ali mogla sam isto tako koristiti bilo koju staru dalmatinsku kuharicu, recimo Dalmatinsku kuhinju Dike Marjanović-Radice. Međutim, kao što sam rekla, bio je još jedan posebni dodatak koji joj je dao poseban ukus.

Nije ovo Vaša prva slatka kombinacija koja uključuje maslinu. Prethodnih ste godina na ovu manifestaciju slali i marmeladu od maslina. Kako ste došli na tu ideju i koje ste sve okuse kombinirali s maslinom u marmeladi?

Ideja za marmeladu od maslina nije moja. Jedne je godine, dok još nije postojala Intrada, već su se proizvodi od maslina ocjenjivali u sklopu manifestacije Maslina Split, gospodin s Brača, koji je slastičar po zanimanju, dobio medalju za marmeladu od maslina. Tada sam prvi put čula da se gorke masline mogu kombinirati sa slatkim okusom i odlučila sam i sama eksperimentirati. Zapravo, kad čovjek razmisli, kombinacija dvaju različitih okusa može ispasti jako dobra jer suprotnosti mogu zapravo naglasiti pozitivan okus nekog  proizvoda.

Još jedan vaš proizvod bile su i praline s maslinama. Možete li nam opisati kakve su to praline bile?

Praline su bile „čudesan vještičji sastojak“. Dodavala sam razno slatko voće kako bih nadvladala gorčinu masline, smokve (super se slažu), naranču (opet dobra kombinacija), mislim da su bile tu i datulje, i ne sjećam se dalje, sve to upakirano u čokoladu i bilo je … mljac!

Iako ste po zanimanju profesorica ruskog jezika i arheologije te radite u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, očito je da vam ide i proizvodnja neobičnih slatkih proizvoda s dodatkom masline, no nažalost, vaši se proizvodi nigdje ne mogu probati jer proizvodite samo male količine. Razmišljate li možda o pokretanju posebne slatke linije vaših proizvoda s maslinama? Možda o plasiranju takvih proizvoda kao turističkog suvenira?

Ova nagrada koju sam dobila daje mi vjetar u leđa. Sviđa mi se uopće kako život posloži neke stvari, otvori mogućnosti o kojima čovjek nije ni sanjao i eto, uživaj! Moj muž, koji se bavi mnogim zanimljivim stvarima (masline, fotografija, ptice, vodi gastronomsku emisiju na TV Šibenik „Gurmanske ćakule“) uvijek mašta o nečem novom i već ga neko vrijeme golica ideja da stvorimo neke proizvode našeg OPG-a, pa … vidjet ćemo!

Kandirana maslina, marmelada od masline, praline s maslinama – jeste li iscrpili sve slatko-maslinaste kombinacije ili uskoro možemo očekivati još neki vaš slatki proizvod s dodatkom masline?

Nadam se i mislim da nisam iscrpila sve kombinacije, vrte mi se ideje za nekakav novi proizvod.

Pripremate li i inače slastice i kolače s maslinama i maslinovim uljem? Imate li možda svoj omiljeni kolač s takvim dodacima?

Maslinovo ulje obožavam, kupala bih se u njemu, ali nisam još napravila omiljeni kolač s maslinama. Zanimljiva kombinacija koja mi se nameće je kuglof u koji bi, osim drugog suhog voća, došle i kandirane masline.

Jesu li masline jedina neobična namirnica s kojom ste kombinirali slatke okuse ili ih je bilo još? Planirate li već sad neki novi proizvod s kojim ćete se natjecati na sljedećoj Intradi?

Masline su zasad jedina neobična namirnica s kojima sam kombinirala slatke okuse, ali su mi dale ideju i za neke druge namirnice.

Fotografije: Željko Krnčević 

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.