Nakon gotovo 160 godina Italija ostaje bez jednog od simbola svoje slatke industrije

Nakon što su je prije nekoliko godina otkupili, Turci su odlučili proizvodne pogone tvornice Pernigotti iz Italije preseliti u Tursku.

Tvornica Pernigotti gotovo je 160 godina bila simbol talijanske slatke industrije. Otvorena davne 1860. u Novi Ligure u pokrajini Piemonte, više od stoljeća i pol svojim je slatkim proizvodima uveseljavala generacije i generacije Talijana. Međutim, prije pet godina ovaj slatki talijanski ponos otkupila je turska grupa Toksöz te je bilo samo pitanje dana kad će proizvodne pogone prebaciti u Tursku.

Jučer je vijest o zatvaranju proizvodnog pogona i otpuštanju stotinu radnika s javnosti podijelio Tiziano Crocco iz talijanskog Sindikata radnika prehrambene industrije (UILA). Kako se u talijanskim medijima navodi, turska grupa namjerava zatvoriti talijanske proizvodne pogone, ali zadržati svima poznatu marku i nastaviti s proizvodnjom u Turskoj.

Ova je vijest, očekivano, izazvala veliko nezadovoljstvo u Italiji pa su iz Sindikata najavili kako će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavili zatvaranje proizvodnih pogona i spriječili gubitak čak stotinu radnih mjesta. Njihov prvi potez je sastanak s gradonačelnikom Rocchinom Muliere, a zatim će održati i sastanak s radnicima.

Napomenimo na kraju kako je firma Pernigotti poznata po nizu slatkih proizvoda poput čokolada, čokoladnih namaza, čokoladnim uskrsnim jajima, sladoledima  itd. Dio proizvodnje navodno je već bio preseljen u Tursku, a odlukom novih vlasnika, takva sudbina očekuje cjelokupni proizvodni pogon.

Fotografija: Facebook stranica Pernigotti 1860

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.