Najslađi rekordi 2018. godine

Nastavljamo s našim slatkim pregledom godine koja je za nama, a danas su na red došli slatki rekordi o kojima smo tijekom prethodne godine pisali.

Uz brojne druge vijesti o kojima smo vas tijekom prošle godine obavještavali, nastojali smo vas pravovremeno obavijestiti i o slatkim rekordima koji su upisani u Guinnessovu knjigu rekorda. Tiramisù, čokolada, sladoled, panettone – svega se skupilo u svega nekoliko mjeseci.

Napravljen najduži tiramisù na svijetu

U veljači smo vas obavijestili o tomu da je napravljen najduži tiramisù na svijetu, dug više od 266 metara. Za izradu ovog rekordnog tiramisùa iskorišteno je 400 kilograma mascarponea, 400 kilograma slatkog vrhnja, 48.000 piškota, 420 litara kave, 200 kilograma šećera, 3000 jaja i 47 litara vina Marsala, a o njegovu upisu u knjigu rekorda odlučio je sudac Stefano Veltri iz Londona.

Napravili čokoladnu kućicu iz snova i ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

Na proljeće smo saznali i da je napravljena najveća čokoladna skulptura na svijetu. Riječ je o kućici u cijelosti napravljenoj od čokolade, za čiju je izradu zaslužna brazilska čokoladna manufaktura Equipe da Casa do Chocolate, koja je zahvaljujući svojoj kućici upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Površina ove kućice visoke 2,40 metara iznosi 15 m2, a kućica je teška 10.488 kilograma. Za impresivan izgled unutrašnjosti pobrinuo se  Alex Bishop, koji je od čokolade napravio i nekoliko predmeta poput peći na drva, tava, žlica, šalica, staklenki, stola, pisaćeg stroja, kemijske itd.

Najdulji sladoled na svijetu napravljen je u Teksasu

U travnju smo pisali i o najduljem sladoledu na svijetu – naime u Teksasu na festivalu u Wolf Pen Creek okupilo se oko tisuću volontera koji su izradili sladoled od 1 386,62 m, samo 200 m manje od duljine jedne milje. Nakon službenog uručenja certifikata, ovaj je sundae za manje od 30 minuta pojelo 4 000 sudionika festivala

Luksuzni milkshake od $100 upisan u knjigu Guinnesovih rekorda

Još jedan u nizu rekorda o kojima smo pisali bio je onaj iz lipnja prošle godine, kada smo pisali o luksuznom milkshakeu od 100 dolara. Naime, povodom National Milkshake Daya jedan je restoran u New Yorku osmislio milkshake čija cijena doseže vrtoglavih 100 dolara zahvaljujući svojim skupim sastojcima i činjenici da se poslužuje u u staklenoj čaši ukrašenoj s više od 3.000 vrhunskih Swarovski® kristala.

Panettone za povijest: u Milanu napravljen panettone težak više od 330 kilograma

Kraj godine obilježio nam je slatki talijanski rekord – milanski slastičar Davide Comasch napravio je panettone težak 332,2 kg, visok 150 cm te promjera 115 cm. Za izradu rekordnog, čokoladnog panettonea bilo je potrebno 49,5 kg brašna, 37,8 kg maslaca, 25,2 kg šećera, 25 kg tamne čokolade, 22,5 g grožđica, 22.5 kg kandirane naranče, 22,5 kg vode, 18 kg žumanjaka, 15 kg vrhnja, 7 kg Ruby čokolade, 5,1 kg meda, 2 kg bijele čokolade, 810 g soli, 540 g prirodne arome naranče, 360 g prirodne arome limuna te 225 g vanilije.

Uz ove rekorde, obavijestili smo vas i o tuzlanskoj baklavi od 800 kg koja je nominirana za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, kao i o tomu da je u Sarajevu u manje od osam sati posluženo 13.000 palačinka.

Fotografija: Slatkopedija

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.