Najbolji među najboljima – finale World Chocolate Mastersa osvojio Švicarac Elias Läderach

Trodnevno napeto finale najvećeg svjetskog čokoladnog natjecanja završeno je proglašenjem najboljih, a prvo je mjesto pripalo Švicarcu Elias Läderach.

Svijet je dobio nove čokoladne vladare. Nakon napetog trodnevnog natjecanja, u petak, 2. studenog, otkrivena su imena najvećih čokoladnih umjetnika na svijetu. Prvo mjesto odnio je Švicarac Elias Läderach s osvojena 552 boda. Drugo je mjesto pripalo Francuzu Yoannu Lavalu koji je osvojio 529 bodova, dok se na trećem mjestu našao Amerikanac Florent Cheveau s osvojenih 517 bodova.

Odluka o najboljem natjecatelju donesena je na temelju zbroja ocjena za prikazano znanje i vještine odnosno servirane slastice tijekom sva tri dana. Svakog su dana natjecatelji morali ispuniti određene zadatke i stvoriti jedinstvene čokoladne kreacije kako bi uvjerili stručni žiri da bi baš oni trebali ponijeti tituli najboljih.

Elias Laderach je osim titule ukupnog pobjednika osvojio i nagradu za najbolji izložak u „The Futropolitan“, kao i nagradu za najbolji čokoladni snack to go i najbolji čokoladni bombon te nagradu za najbolji čokoladni dizajn Grada sutrašnjice. Uz to, četrdeset međunarodnih novinara iz područja slastičarstva, čokolatijerstva i gastronomije dodijelilo mu je nagradu novinara.

Florent Cheveau je uz treće mjesto, osvojio i nagradu za fresh patisserie of Futropolis.

Nagrada za najbolju čokoladnu putnu tortu pripala je Barryju Johsonu iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok je priznanje za najbolju čokoladnu pločicu budućnosti dobio Tor Stubbe iz Danske. Srca publike diljem svijeta osvojio je Yassine Lamjarred iz Maroka, koji se nije našao među deset najboljih u svijetu čokolade.

Napomenimo još kako je četvrto mjesto pripalo Akihiru Kakimotu iz Japana, a peto jedinoj ženi među deset najboljih, Korejki Eun-Hye Kim. Na šestom se mjestu našao Danac Tor Stubbe, na sedmom Poljak Michal Iwaniuk, dok je osmo mjesto pripalo Barryju Johsonu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Popis deset najboljih zatvorili su Jurgen Baert iz Njemačke i Desmond Lee iz Singapura.

Nevjerojatne kreacije ovih čokoladnih majstora, kao i samo proglašenje pobjednika možete pogledati na mrežnim stranicama natjecanja.

Fotografije: World Chocolate Masters

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.