Na ovogodišnjem Interslastu o ključnim problemima hrvatskog slastičarstva

Na kongresu su posebno naglašena dva ključna problema s kojima se danas suočava hrvatsko slastičarstvo, i to problem zaštite izvornih slastica unatoč vrlo bogatoj hrvatskoj, slastičarskoj baštini te manjak kadrova u slastičarstvu.

U Tuheljskim je toplicama održan sedmi po redu međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva, konditorstva i izvornih slastica Interslat.

Od izvornih se slastica na manifestaciji predstavila već zaštićena slastica vidovečki gibanik, ali i podravska mazanica, zatim furenjaki, podravske zvjezdice, podravska pogača z oreji, istarski pandešpanj te drugi izvorni kolači. Poseban su interes izazvale degustacije izvornih slastica inozemnih slastičara. Panama je na Interslastu predstavila cocadas i golleri, a Velika Britanija engleske kolače iz XVIII. stoljeća, lemon drizzle cake.

Na ovogodišnjem je izdanju Interslasta sudjelovalo više od 300 sudionika, 110 natjecateljskih ekipa u 7 natjecateljskih kategorija. Inozemni pokrovitelj bio je SIGEP, najveći svjetski sajam slastičarstva iz Italije. Osim Hrvatske, na ovogodišnjem su Interslastu sudjelovale i Velika Britanija, Panama, Italija, Francuska, Slovenija, Njemačka i Turska.

Na kongresu su posebno naglašena dva ključna problema s kojima se danas suočava hrvatsko slastičarstvo, i to problem zaštite izvornih slastica unatoč vrlo bogatoj hrvatskoj, slastičarskoj baštini te manjak kadrova u slastičarstvu.

Održana su brojna natjecanja te podijeljene nagrade i priznanja. Na međunarodnom natjecanju seniora, Pastry cup of Croatia, pobjedu je odnijela Marina Glavač.  Na međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola, u kategoriji Artslast, pobjedu je odnijela Tea Pokos, učenica škole Eugen Kumičić u Rovinju, i time sebi osigurala sudjelovanje na svjetskom prvenstvu SIGEP 2019., koje će se održati u siječnju, u Riminiju, u Italiji. U žiriju su bili Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, Miroslav Dolovčak predsjednik Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i Stjepan Vincek slastičar iz Zagreba.

Na štrufestu su se Juniori i Seniori natjecali u pet kategorija. Pobjedu u kategoriji Lisnato tijesto s voćem je kod juniora odnijela Emina Kurtovič iz BIC Biotehniški izobraževalnog centra Ljubljana, dok je kod seniora ta titula pripala Antoniu Bukviću, iz Udruge kuhara u slastičara Bilogora. U kategoriji Lisnato tijesto s orašastim plodovima juniorski je pobjednički naslov odnio Matija Ahlin iz BIC Biotehniški izobraževalnog centra Ljubljana, a kod seniora Lucija Mezdić iz Termi Jezerčica. Treća je kategorija Dizano tijesto kao juniorskog pobjednika iznjedrila Tadeja Povaleja, iz BIC Biotehniški izobraževalnog centra Ljubljana te seniorsku pobjednicu Šteficu Filipaj, iz Krapinskih toplica. U kategoriji Zagorski Štruklji pobjedu među juniorima odnijela je Valentina Trčak iz Srednje škole Zabok, dok je među seniorima to bio Damir Glavač iz Bistre. U zadnjoj je kategoriji Vučeno tijesto s različitim nadjevima pobijedila juniorka Katarina Vlašić iz Srednje škole Petar Šegedin s Korčule te seniorka Lucija Mezdić iz Termi Jezerčica.

Juniorskim su žirijem presjedali Dražen Đurišević direktor Odjela za promocije Podravka d.d., Marina Paleka Podravka i Ivan Borovac predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije koja djeluje pri Hrvatskom kuharskom savezu dok su Seniorskim presjedali Štefica Gulija, Branko Ognjenović i Branko Žufika akademik kulinarstva.

Osim navedenih nagrada dodijeljene su i brojne druge nagrade.

Fotografije:

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.