Na Danima blatske lumblije izabrana najbolja lumblija i varenik

Ljubitelji blatske lumblije sedmu godinu zaredom okupili su se na manifestaciji Dani blatske lumblije, na kojoj je izabrana najbolja lumblija, ali i varenik.

U subotu 27. listopada 2018., u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu, održana je izložba, degustacija te proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika u 2018. , s ciljem promicanja i očuvanja blatske lumblije. Manifestacija je održana u organizaciji Općine Blato, Turističke zajednice općine Blato, Radija Blato i Blatskih fižula-ustanove u kulturi. Ovo je događanje bilo centralni dio manifestacije 7. Dani blatske lumblije.

Na izbor za najbolju blatsku lumbliju i varenik mogli su se prijaviti svi oni koji imaju prebivalište na području Općine Blato pa je tako u natjecateljskom dijelu večeri bilo 59 natjecatelja i natjecateljica, među kojima su bila prijavljena 24 varenika te 55 blatskih lumblija. Nakon degustacije izloženih blatskih lumblija i varenika uslijedilo je proglašenje tri najbolje blatske lumblije i tri najbolja varenika po mišljenju stručnog ocjenjivačkog žirija. Odluku o tri najbolja varenika donijeli su Domagoj Donjerković, Mileva Milat i Petar Bačić, te su nagradu osvojili Maja Žuvela, Tonka Žuvela i Katja Sardelić Kraljević, dok su odluke o najboljim lumblijama dale Mirjana Mirošević, Marija Protić Sršen, Jelica Novaković, Fanita Šeman, Nela Žaknić i Zrinka Favro te kao tri najbolje ovogodišnje blatske lumblije proglasile lumblije Marije Vlatko, Martine Padovan i Marijane Žuvele.

Posebni gosti na ovoj večeri bili su predstavnici i sudionici projekta 4 otoka 4 mjesta 4 recepta, i to: starogrojski paprenjok iz Starog Grada na Hvaru,dolska torta hrapoćuša iz Dola na Braču te viška pogača iz Visa na Visu, uz naravno neizostavnu blatsku lumbliju. Podsjetimo, projekt “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta” povezuje četiri iseljenička otoka i njihova četiri mjesta ( Korčula – Blato, Hvar – Stari Grad, Brač – Dol, Vis – Vis) preko njihove tradicionalne gastronomije (blatska lumblija, starogrojski paprenjak, torta hrapoćuša dol i viška pogača).

Dani blatske lumblije su započeli 2012., a danas predstavljaju  događanje koje doprinosi imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanja autohtonog kolača kao što je blatska lumblija.

Fotografije: Facebook stranica Visit Blato Korčula

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.