My3Cakes – slatko kraljevstvo Martine Miletić

Martina Miletić novo je ime na hrvatskoj slastičarskoj sceni koja pod nazivom My3Cakes okuplja pravo carstvo cupcakesa, cakesa i cakepopsa.

Iz svijeta vinarstva prešla je u svijet slastičarstva, od agronoma postala je poduzetnica/slastičarka, a vođenje edukacija o vinima zamijenila je izradom maštovitih slastica idealnih za uveseljavanje i djece i odraslih. Martina Miletić je prije nekoliko mjeseci pokrenula posao pod nazivom My3Cakes te je, zasad samo Zagrepčanima, ponudila šareno i veselo carstvo cupcakesa, cakesa i cakepopsa.

Kako je krenula njezina poduzetnička priča, koje slastice se sada nalaze u njezinoj ponudi i koje još slatke planove ima, otkrila je u velikom intervju za naš portal, a u suradnji s našim portalom Martina je odlučila jednoj našoj čitateljici zasladiti Dan žena prigodnim slatkim paketom.

Od agronoma i osobe koja se bavi edukacijama o vinima do poduzetnice koja proizvodi vlastite cupcakese – možete li nam ukratko ispričati kako je izgledao vaš put i zašto ste se odlučili zaploviti slatkim, ali nesigurnim poduzetničkim vodama?

Zašto sam krenula u poduzetničke vode? Zato jer sam shvatila da je sada pravo vrijeme da pokrenem nešto svoje. Osjećala sam se spremnom otvoriti svoju vlastitu firmu i kreirati ideje i razvijati svoj vlastiti brend.

A zašto cupcakesi i promjena karijere? Za to su zaslužni moja petogodišnja kćer i moj trogodišnji sin koji su stalno od mame tražili nešto fino i slatko za papati. A mama kao mama – željela sam djeci ponuditi i fini i slatki i kvalitetni kolač i da još zanimljivo i primamljivo izgleda. I tako su obični muffini izrasli u šarene cupcakese pune ukusne kreme i veselih boja i ukrasa. I polako se tu počela kuhati ideja o kreiranju svoje priče, cupcakesa koji će izmamiti osmijeh na lice svakome tko ih vidi. Krenulo je klasično, obitelj, rodbina, susjedi, poznanici, i ideja se tu razvijala i sazrijevala i uz sve dobivene pohvale jednostavno sam shvatila da je vrijeme da se pokrenem i otvorim svoju firmu. Od ideje do realizacije prošlo je svega šest mjeseci i jako sam ponosna da sam u tako kratkom roku uspjela sve posložiti i otvoriti svoju vlastitu firmu.

Vaša se firma zove My3Cakes. Odakle ideja za ime? Jeste li vi zaslužni za to ime ili je netko drugi iz vaše okoline kumovao baš tom odabiru?

Ime se stvaralo svih tih šest mjeseci kako sam krenula u svoj poduzetnički poduhvat. Koliko god mislila da je jednostavno, pronaći ime za firmu, a da zadovoljava priču za tvoj brend je zahtjevan posao. Međutim, kada sam definirala kojim proizvodima ću se točno baviti ime je došlo samo od sebe. Moji proizvodi su cupcakes, cakes i cakepops i sva tri sadrže riječ cake u imenu, a budući da u hrvatskom jeziku ni nemamo prijevode za cupcakese i cakepopse odlučila sam ostati u engleskom jeziku i nazvati firmu My3Cakes.

Kakve su bile prve reakcije okoline? Jeste li našli na ohrabrujuće reakcije i je li bilo onih koji su vas pokušali zaustaviti u ostvarenju vaše poduzetničke ideje?

Reakcije okoline bile su najviše pozitivne. Bilo je i pitanja zašto mijenjam struku i odlazim iz vinarstva u slastičarstvo, ali kada sam pokazala što radim, kako to radim i s kojom voljom i željom to radim, upitnik bi se promijenio u uskličnik i pohvalu. Dobila sam veliku potporu mojih najbližih, prvenstveno muža i roditelja i to mi je bilo najbitnije – da znam da oni vjeruju u mene i u moju ludu ideju da krenem u izradu cupcakesa. Prije godinu dana moja petogodišnja kćer nije niti znala što joj mama radi, a danas kaže da će i ona kad bude velika peći cupcakese kao i njena mama.

Koliko je teško pokrenuti ovakav posao? Imate li možda neki savjet za naše čitatelje koji možda sada razmišljaju o vlastitim poduzetničkim idejama?

Kao što poslovica kaže: „Sve se može kad se hoće“. Ja ne bih rekla da je teško pokrenuti posao jer iskreno da mi je išta bilo teško na početku, ne bih niti kretala u otvaranje svoje firme. Kada sam shvatila da želim i da krećem u otvaranje firme moji najbolji prijatelji su postali olovka i bilježnica u koje sam zapisivala što god bih se sjetila da trebam istražiti, svaku ideju koja mi je pala na pamet. Znala mi je u vožnji sinuti ideja i odmah bih stala kraj ceste i išla si ju zapisati u svoju bilježnicu. Za sva pitanja koja su mi se javljala, išla bih potražiti odgovor. Za svaki problem sam tražila rješenje. Čitanje knjiga, e-bookova, Youtube filmići, predavanja, seminari – sve je to postalo dio moje svakodnevice i svemu sam se veselila kao malo dijete jer učim nešto novo i učim za sebe.

Moj savjet za buduće poduzetnike – kao što su i meni rekli pa proslijeđujem misao dalje: „Izađi iz svoje komfor zone i upoznaj svijet!“

Sjećate li se svoje prve narudžbe – kolika je ona bila i kakve su bile povratne informacije?

Moja prva narudžba je bila kućica jednog restorana na Adventu na Zrinjevcu u prosincu 2017. S tim restoranom sam dogovorila suradnju i prije nego sam otvorila firmu i jedva sam čekala da dobijem potvrdu Trgovačkog suda i da mogu isporučiti prve cupcakese. Za prvi Advent i prvu suradnju mogu reći da je prošla izvrsno.

Kakve se sve slastice mogu pronaći u vašoj ponudi? Je li ponuda stalna ili će se ona, ovisno o sezonama i prilikama, mijenjati?

Osnovu moje ponude čine cupcakesi u dvije veličine, veliki i mali. Trenutno ih imam u ponudi 15 vrsta.

U redovnoj ponudi My3Cakes imam i cupcake torte. A da odmah i pojasnim, to su cupcakesi dekorirani u obliku torte ili nekom drugom obliku. Cupcake torte su vrlo praktične jer nema noževa, rezanja prevelikog ili premalog komada, jednog okusa cijele torte. U cupcake tortu stavi se okusa koliko želiš, jer svaki cupcake je mala dekorirana torta za sebe. Vrlo su popularne u rođendaonicama i za dječje proslave općenito, iako su i odraslima jako primamljive.

Tu su još i cakepopsi, kuglice na štapiću koje se rade od raznih biskvita, spajaju s Nutellom, čokoladom, marmeladom i umaču u čokoladu i posipaju najšarenijim ukrasima.

Posebna ponuda stiže svaki mjesec u obliku Okusa mjeseca kada se predstavlja neki novi okus i ukoliko se pokaže dovoljan interes taj okus prelazi onda u redovnu ponudu. Tako su se tijekom veljače predstavili Gospođa i Gospodin Tart, trenutno popularne alphabet torte i kupci su dobro reagirali na njih pa je tako Obitelj Tart odlučila produžiti boravak te i dalje uveseljavati svojim novim kreacijama i neodoljivim okusom..

Na društvenim sam mrežama vidjela da u ponudu uvodite i zdrave cupcakese – odakle ideja za to i imate li već narudžbe i za takve slastice?

Kao što kažu u svim knjigama o prodaji, prati što kupac želi i ponudi im to. Tako je i s novom ponudom cupcakesa koja stiže tijekom ožujka. Obitelj Fit dolazi s cupcakesima u kojima sam se bazirala na sastojcima koji su prilagođeni ljudima s posebnim dijetetskim potrebama. Uz sve veći broj alergičara i sve više ljudi koji ne podnose gluten, rodila se ideja da napravim cupcakese u kojima će moći uživati svi. Prvi se predstavio Profesor Cikla koji dokazuje da čokolada i cikla čine savršen spoj, a danas je stigla i Profesorica Datulja koja s datuljama i zobenim brašnom obara s nogu.

Kako ste stekli znanje o izradi cupcakesa? Jeste li stekli neko formalno obrazovanje ili ste sami istraživali, otkrivali, kombinirali okus i tehnike ukrašavanja?

Formalno obrazovanje još dobivam jer sam uz otvaranje firme upisala i prekvalifikaciju za slastičara. Prije toga, a i sada istražujem na internetu što god stignem na temu cupcakesa. Pratim sve relevantne portale i časopise na temu slastičarstva i to ponajviše iz Britanije, Amerike i Australije. Čitam i čitam i čitam i pratim Youtube filmiće i još čitam i čitam i čitam što god nađem da je vezano za cupcakese.

Koji su najpopularniji cupcakesi – postoji li određeni okusi i načini dekoracije koje vaši kupci osobito vole?

Princ Nutella zbog svog savršenog dodatka Nutelle u kremi i punjenju jednostavno obara s nogu. Kralj Čokolada sa savršenim trostrukim spojem čokolade u biskvitu, punjenju i kremi polako konkurira za najprodavaniji okus. A sada im se polako pridružuje i Sir Rogač kojeg su kupci prepoznali kao odličnu bezglutensku i finu slasticu gdje rogač i čokolada igraju glavnu ulogu u biskvitu bez brašna, a marmelada od naranče i krema od mascarponea samo još nadopunjuju taj predivan miris rogača.

Možete li nam opisati jedan svoj dan – kako izgleda dan mlade poduzetnice koja se bavi slasticama?

Kako izgleda moj dan? Mislite dan i noć? (smijeh) S obzirom na to da imam mladu firmu i još postavljam stvari na noge, dani znaju biti poprilično kaotični i u žurbi. Ujutro obavljam nabavku namirnica i sastanke, a popodne pečem. Vikendima fotografiram i pripremam materijale za društvene mreže i internetsku stranicu.

Zasad vaše slatke proizvode imaju priliku probati samo osobe s područja Zagreba. Hoće li se u budućnosti to mijenjati i hoće li i drugi dijelovi Hrvatske moći uživati u vašim slatkim kreacijama?

Moji planovi su veliki i definitivno ne mislim stati samo na Zagrebu. Ideje za proširenje poslovanja postoje i polako se već rade i razgovori u tom smjeru jer sam imala već upite i izvan Zagreba. Ja i želim da moji cupcakesi budu dostupni u svim dijelovima Hrvatske.

S izradom slastica započeli ste koristeći mogućnosti CookHub coworking kuhinje. Jeste li još uvijek u tom prostoru i imate li u planu uskoro otići u vlastiti prostor?

Kada sam krenula u razvoj ideje, odmah se postavilo pitanje gdje ću ja to peći i da pritom zadovoljim sve uvjete koje traži proizvodnja kolača. Odmah sam dobila preporuku za Cook Hub i kontaktirala sam Josipu (Josipa Bračanov, vlasnica Cook Huba, op.a.)  i trenutno smo postigle dogovor da dođem proizvoditi cupcakese kod nje kada otvorim firmu. Suradnja s Cook Hubom je izvrsna. Kuhinja zadovoljava sve uvjete od minimalnih tehničkih uvjeta do HACCP-a i u potpunosti sam sigurna da cupcakesi izlaze iz ove kuhinje zdravstveno ispravni.

Moja prvotna ideja i plan je bio da kroz godinu dana od otvaranja firme preselim i u svoj vlastiti proizvodni prostor. Taj plan ja želim realizirati i prije. Zašto? Kao prvo, bila bih svoj na svome. Mogla bih si organizirati vrijeme rada kada meni odgovara, što u slučaju Cook Huba nije moguće jer nas ima više pa trebam planirati unaprijed kada mogu koristiti kuhinju. Kao drugo, radim s proizvodom koji ljudi žele kušati, isprobati razne vrste, što sada uz online narudžbe ne mogu osigurati. Kao treće, želim napraviti nešto svoje, urediti taj moj mali showroom u rozoj, plavoj i smeđoj boji My3Cakes. Želim napraviti mjesto gdje će ljudi moći doći i kupiti jedan, dva, deset cupcakesa i s osmijehom ih odnijeti doma i uživati u njima.

A kada će to biti moguće? Vjerujem uskoro!

Imate li još neke slatke planove ili ste ovim ispunili sve svoje poduzetničke ambicije?

Moji planovi su veliki. Ne želim stati na samo jednoj slastičarnici, želim širiti priču dalje. Sada kako sam ušla u poduzetničke vode i apetiti za razvoj su mi se povećali jer bolje vidim gdje i u kome smjeru ići i razvijati poslovanje. Jedva čekam da vidim kuda će me još moje ideje odvesti!

Prigodom Dana žena, u suradnji s našim portalom odlučili ste jednoj našoj čitateljici zasladiti dan. Možete li nam za kraj opisati slatki paket koji će neka sretnica osvojiti?

Slatki paket sastoji se od šest velikih cupcakesa koje će dobiti neka od sretnica zasada samo s područja grada Zagreba. My3Cakes kutija sadržavati će tri očaravajuća okusa pa će se sretna čitateljica moći pobliže upoznati s popularnim Lordom Karamelom, kraljem nad kraljevima Kralj Čokolada te kušati senzualnu Groficu Mess.

Fotografije: My3Cakes

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.