Müsli i granola – slatki izbor za početak dana

I müsli i granola napravljeni su od zobi i oraha te dodatka suhog voća, oboje su zdrave opcije za doručak i oboje se poslužuju s mlijekom ili jogurtom, no među njima ipak postoje određene razlike.

Granola je snack hrana koja se najčešće jede za doručak. Izrađuje se od valjane zobi, oraha, meda ili drugih zaslađivača poput smeđeg šećera te po želji sušenog voća te se  peče sve dok ne postane hrskava i ne dobije zlatno-smeđu boju. Često se koristi za poboljšanje probave, a jede se u kombinaciji s jogurtom, svježim voćem i mlijekom. Također, može se koristiti i kao toping za razne kolače, torte ili sladolede.

Müsli je kombinacija žitarica i sušenog voća koja se jede za doručak u toploj ili hladnoj varijanti.

Glavna razlika između granole i müslija je u tome što se granola peče i zaslađuje, za razliku od müslija  koji je mješavina sirovih žitarica. Isto tako, granola se uvijek služi uz hladne sastojke, dok müsli  može biti i hladni i topli doručak. Granola se može jesti i sama, dok se müsli  uvijek mora jesti natopljen u mlijeku ili jogurtu.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.