Muškatni oraščić – plod bogate arome

Muškatni oraščić nekada je bio mjerilo bogatstva, a  danas je nacionalni simbol Grenade.

Stablo muškatnog oraščića pripada porodici Myristicaceae, a može narasti i do dvadeset metara u visinu. Ime dolazi od latinskih riječi muscat što znači mošusni te nux što znači orah.

Cvjetovi muškatnog oraščića imaju zvonolik oblik te specifičan miris. Plodovi se beru u srpnju i kolovozu.

Prvi put muškatni oraščić spominje Plinije u I. stoljeću, dok su ga u VI. stoljeću arapski trgovci donijeli u Konstantinopol. Cijene malih količina ovog začinskog oraha dosezale su vrtoglave iznose, stoge je u srednjem vijeku te renesansi muškatni oraščić bio mjerilo bogatstva i moći.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Francuz Pierre Poivre prokrijumčario je nekoliko proklijalih sjemenki na Mauricijus te time ukinuo nizozemski monopol uzgoja i trgovine muškatnog oraščića. U Grenadi, koja je danas drugi po veličini proizvođač te izvoznik ove mirodije, nakon Indonezije, muškatni je oraščić nacionalni simbol te je istaknut na crveno-žuto-zelenoj zastavi.

Ljekovita svojstva muškatnog oraščića

Muškatni oraščić ima antibakterijska svojstva. Pomaže kod uklanjanja lošeg daha te kod liječenje desni i zubobolje. Potiče iskašljavanje, a često se koristi i za smanjivanje simptoma astme.

Koristi se za stimuliranje mozga, za ublažavanje depresije i mentalne iscrpljenosti te poboljšava koncentraciju.

Pomaže i kod bolesti probavnog sustava poput mučnina, povraćanja, proljeva te nadutosti, a budući da je bogat vlaknima potiče i  probavu. Pomaže boljem radu jetre i bubrega. Maslac i eterično ulje muškatnog oraščića koriste se u kozmetičke svrhe.

Kupovanje i čuvanje muškatnog oraščića

Muškatni oraščić se može kupiti u svim trgovinama prehrambenim proizvodima na odjelu začina. Pakiran je u staklene posude ili celofanske vrećice, u komadu ili nariban, u različitim količinama. Najbolje je kupiti cjeloviti orah kojeg se riba netom prije upotrebe jer na taj način ne dolazi do gubitka mirisa i okusa. Muškatni oraščić je potrebno čuvati dalje od izvora topline, sunčeva svjetla te vlage.

Upotreba muškatnog oraščića u slasticama

Upotreba muškatnog oraščića u slasticama najčešća je u kuhinji zapadnih zemalja. Muškatni oraščić se u pripremi kolača najviše koristi pri izradi medenjaka te kolačića s đumbirom i kardamonom, ali i pri izradi raznih biskvita te pudinga.  Može ga se dodati i u pite od višanja ili jabuka kako bi se pojačao njihov okus. Često se dodaje i u čokoladni kruh s bundevom, ali i u američke palačinke. Dodatak muškatnog oraščića u toplu čokoladu također će obogatiti njezin okus.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.