Mrkva – čuvarica dobrog vida

Ova nadaleko poznata namirnica koristi se diljem svijeta u pripremi različitih jela, a svoju je upotrebu pronašla i u slasticama.

Mrkva (lat. Daucus carota) je korjenasto povrće koje pripada porodici štitarki. Dvogodišnja je biljka, najčešće narančaste boje, ali postoje i bijele, žute, crvene, purpurne i crne sorte. Veličina mrkve može varirati od 2 cm do 90 cm. Najčešće se koristi i jede korijen biljke, ali je lišće također jestivo. Mrkva je dostupna tijekom cijele godine. Naveliko se koristi u kuhinjama diljem svijeta, ali se može koristiti i u pripremi slastica.

Ljekovita svojstva mrkve

Mrkva obiluje antioksidansima i to: karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Također je bogata i  beta karotenom, vitaminom K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom te molibdenom. Beta karoten kojeg sadrži jača imunitet, štiti od infekcija te je dobar u prevenciji različitih vrsta karcinoma. Njegova redovita konzumacija smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost, naročito kod djece. Vlakna i pektin kojima mrkva obiluje smanjuju razinu štetnog, a podižu razinu dobrog kolesterola. Mrkva učinkovito zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a efikasna je i kod uklanjanja dječjih glista. Djelotvorna je i kod afti, ekcema, čireva, opekotina i rana. Sok od mrkve pospješuje izmokravanje, a u kombinaciji s medom jača imunitet te ima povoljan učinak na bolesti grla. Mrkva se koristi i u kozmetičke svrhe. Zbog obilja betakarotena koristi se kao sredstvo za tamnjenje, ali i za tretiranje opeklina.

Čuvanje mrkve

Prilikom odabira i kupnje mrkve važno je paziti da korijen bude gladak i čvrst te da po njemu nema tamnih mrlja. Napuknute mrkve ili one koje su mekane i savitljive ukazuju na to da mrkva dugo stoji i da nije svježa. Ukoliko se kupuje mrkvu sa stabljikom i listovima treba obratiti pažnju da oni budu svježi i lijepe boje. Mrkvu je najbolje odmah potrošiti, ali se može čuvati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici s istisnutim zrakom ili dobro umotanu u papir, najduže dva tjedna. Ne preporučuje ju se čuvati u blizini jabuka, kruška ili krumpira jer zbog plina kojeg oni otpuštaju može postati gorka.

Upotreba mrkve u slasticama

Budući da ima slatkastu aromu, mrkva se koristi pri izradi slastica. Najpoznatija slastica je kolač o mrkve, ali se može izraditi i brojne druge slastice kombinirajući mrkvu s različitim džemovima, voćem te orašastim plodovima. Važno je paziti da se za izradu slastica koristi sitno ribana mrkva koja slastici daje posebnu slatkoću i sočnost. Krupno ribana mrkva može narušiti teksturu slastice te neće pustiti dovoljno slatkoće.

Mrkva se također može iskoristit u pripremi zdravog slatkog doručka tako da se sok od mrkve pomiješa s voćem i mlijekom u hranjivi shake, a može se koristiti i pri izradi različitih zdravih smoothieja.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.