Mogu li Rusi svojim slasticama konkurirati Hrvatima?

Danas će cijela Hrvatska biti uz Vatrene, a vrijeme do utakmice možete skratiti i otkrivanjem najpoznatijih ruskih slastica.

Zadnjih tjedana gotovo sve Hrvate zahvatila je velika nogometna groznica – fantastična pobjeda protiv Argentine te kasniji prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva izazvali su oduševljenje u cijeloj Lijepo Našoj, a mi smo ovoj temi pristupili s one strane koja nam je najbliža – slatke.

Donosimo vam pregled najpoznatijih ruskih slastica, a vi presudite pripada li pobjeda u slasticama Hrvatskoj ili Rusiji.

Ptichye Moloko

Jedna od prvih slastica patentiranih u Sovjetskom savezu je Ptichye Moloko koju je osmislio poznati slastičarski šef Vladimir Guralnik s grupom svojih pomoćnika. Nastala je u jednom od najcjenjenijih restorana u Moskvi. Guralnik i njegov tim razvili su originalni recept baziran na receptu sličnom onome za marshmallow. Tajni sastojak je agar-agar, tvar slična želatini dobivenoj od kuhane alge koja stvara konzistenciju sličniju mousseu ili souffléu nego marshmallowsu. Ova je slastica vrlo brzo postala senzacija i u Rusiji i u susjednim zemljama.

Vatrushka

Vatrushka je istočnoeuropska slastica, prstenastog oblika s punjenjem  od svježeg sira u sredini.  Izrađuje se u slatkoj i slanoj varijanti, a prilikom izrade slatke varijante dodaju se grožđice ili komadići voća.  Iako je najčešće izrađena u promjeru od pet inča, postoje i veće verzije. Podrijetlo naziva je nepoznato, a pretpostavlja se da dolazi od riječi vatra. U sjeverozapadnoj Rusiji tradicionalno se konzumira na Dan Jurja (blagdan Sv. Jurja) koji se slavi 23. travnja.

Čokolada Alenka

Iako nije najukusnija čokolada u Rusiji, najpoznatiji je brend u ruskoj industriji čokolade, a rezultat je posebnog programa socijalističke prehrane kojem je svrha bila omogućiti svima dostupnost mliječne čokolade, a proizvodi se od 1965. godine. Kako bi se pronašlo adekvatno pakiranje, objavljen je natječaj u Moskovskim novinama, a pobijedila je fotografija osmomjesečne bebe koju je poslao umjetnik koji je radio u tvornici. Kasnije su se proširile glasine kako je slatka djevojčica na paketu zapravo Svetlana Allilueva – Staljinova kći.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.