Ministarstvo turizma dodjeljuje školama 400 tisuća kuna za provođenje turističkih projekata

Javni poziv ostaje otvoren do kraja ovog mjeseca, a na njega se mogu javiti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači županija, Grad Zagreb ili Republika Hrvatska.

Ministarstvo turizma jučer je objavilo Javni poziv promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam. Cilj ovog Javnog poziva je poboljšanje  ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, a namijenjen je srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala. Financijska sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna  bit će dostupna za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i slično pa će se tako bespovratne financijske potpore dodjeljivat za novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija, uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (među kojima i eno i gastro turizma) zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (npr. poljoprivreda i prehran), te za nove oblike promocije kao što su brending, uvođenje IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, interneta) i dr.

Ministar turizma, Gari Cappelli u svojoj je izjavi prilikom objave ovog Javnog poziva među ostalim naglasio kako je ovo „prilika za usvajanje novih znanja i vještina te podizanje kompetencija novih naraštaja koji svojom inovativnošću i kreativnošću doprinose kvalitetnom turističkom razvoju i još boljem pozicioniranju Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije prepoznate diljem svijeta”.

Svoje projekte na ovaj Javni poziv mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači županija, Grad Zagreb ili Republika Hrvatska, a svaka škola mora prijaviti tim u kojem su  jedan mentora i najmanje tri člana (učenika). Najveći iznos zatraženih sredstava može iznositi 20 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedna škola, odnosno 50 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dvije ili više škola.

Prilikom odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost projekta sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, pri čemu će prioritete za dodjelu sredstava imati, između ostalog, i projekti koji uključuju suradnju s gospodarskim subjektima, institucijama i ostalim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Ovaj je Javni poziv otvoren do 28. veljače 2019., a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata može se pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.