Mini desert „Creme patissiere“

Male i slatke – tako bi se mogle opisati ove tortice čiji nam je recept poslala Nina Stojanov s bloga Dalmatian things with Nina.

Sastojci
  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • voće (kivi, jagode, šumsko voće,maline)
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 1/2 šalice šećera
  • 4 žumanjka
  • 4-5 žlica gustina
  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • bourbon vanilija mljevena ili mahuna od vanilije
I još
  • šećer u prahu za dekoraciju
Priprema

Na pobrašnjenu podlogu razvaljajte lisnato tijesto. Razvaljajte ga u što tanjem sloju.

Na lim za pečenje stavite masni papir i upalite pećnicu da se grije.

Od lisnatog tijesta kalupom napravite okrugle oblike.

Slažite ih na lim za pečenje. U sredini lagano zarežite kako se ne bi previše diglo tijesto pri pečenju. Pecite 10- 15 minuta, ovisno o pećnici, dok ne postigne boju.

Kad je lisnato pečeno, izvadite ga da se hladi.

Krema

Mlijeko s vanilijom i šećerom stavite u posudu na vatru da kuha. U manjoj plastičnoj posudici izmješajte žutanjke s gustinom. Kada mlijeko prokuha, lijevajte smjesu i brzo miješajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre. Gotovu kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom da se ohladi. Kad se krema ohladila, dodajte joj rastopljeni maslac i mikserom izradite kremu do kraja.

Slatko vrhnje izradite u čvrst šlag. Voće očistite i narežite na manje komade.

Slaganje

Prvi okrugli oblik lisnatog tijesta premažite kremom. Zatim stavite sljedeći oblik lisnatog tijesta pa ponovo kremu. Naposljetku, opet lisnato tijesto i preko njega šlag. Preko šlaga poslažite voće i pospite šećerom u prahu! Ako želite, možete koristiti i voćni preljev.

Servirajte uz kavu ili najdraži napitak.

Fotografije: Dalmatian things with Nina

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.