Mileram torta

Nevena Josipović s bloga Mama Drama pripremila je ponešto drugačiju mileram tortu sa želeom i mousseom od malina.

Sastojci
Tijesto
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g glatkog brašna
Krema
  • 5 dcl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 240 g šećera
  • 900 g milerama
Žele od malina
  • 250 g smrznutih malina
  • 70 g šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • ½ vrećice mljevene želatine
Mousse od malina
  • 300 g smrznutih malina (mogu i svježe)
  • 100 g šećera
  • 2 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • ½ vrećice mljevene želatine
Priprema
Tijesto

Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Izradite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Krema

Odvadite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da vam ne bude grudica te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije, tri minute da se malo prohladi, a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.

Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa s tim da morate računati 3 cm više da vam uhvati i visinu ruba kalupa. Ako budete imali problema da vam rubovi padaju samo ih lagano premažite s malo vode.

Zatim izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° 60 minuta.

Kada je pečena, još će se krema lagano tresti ali kako se bude hladila, stisnut će se. Tortu pustite da se dobro ohladi.

Žele od malina

Želatinu prelijte s dvije žlice hladne vode i pustite 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavite zakuhati, dok se maline skroz ne raspadnu i šećer ne otopi. Ako ne volite njene sitne košćice možete ju propasirati, ali ako vam ne smetaju onda nemate problema. U vruće dodajte želatinu koju malo otopite na vatri. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno stavite papir za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se skroz ne stisne.

Kada se žele stisnuo stavite ga na potpuno ohlađenu kremu od milerama.

I za kraj napravite mousse od malina.

Mousse od malina

Maline prokuhajte zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitnite i procijedite kroz fino cjedilo. Zatim ohladite dobivenu smjesu.

Želatinu prelijte s dvije žlice vode, pustite 5 minuta te ju malo zagrijte da se otopi i izlijte u dobivenu smjesu.

Izradite šlag te u njega dodajte smjesu od malina i želatine. Kada dodate smjesu promiješajte ju kuhačom jer miksanjem bi dodatno aktivirali želatinu i napravili kaos. Lagano promiješajte i mousse premažite preko želea i mileram kreme.

Tortu ostavite u hladnjaku na nekoliko sati, moj savjet je čak i cijelu noć te ju poslužite.

Fotografije: Mama Drama

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.