Metvica – aromatična biljka puna zdravlja

Ova je biljka kod nas poznata još i pod nazivima menta i nana, a njezina je upotreba u slasticama raznovrsna.

Metvica je višegodišnja biljka koja naraste od 10 do 90 cm. Stablo joj je razgranato i obraslo ovalno jajastim listovima s nazubljenim rubom, karakterističnog ugodnog mirisa i osvježavajućeg okusa te crvenkastim ili ljubičasto-crvenim cvjetovima. Odavno se koristi zbog brojnih ljekovitih svojstava. Uzgaja se u mnogim zemljama, a kod nas se najviše uzgaja u Slavoniji. Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspješno progonio pohotni bog podzemlja Had koji ju je htio napastovati, ali ju je od njega spasila kraljica Perzefona pretvorivši je u biljku metvicu. Kod nas je metvica poznata još pod nazivima menta i nana.

Ljekovita svojstva metvice

Najpoznatije ljekovito svojstvo metvice jest ublažavanje probavnih smetnji. Ulje metvice ublažava simptome sindroma iritiranih crijeva, grčeva u debelom crijevu, mučnine i napuhanosti. Osim na probavu, ulje metvice povoljno utječe i na zdravlje zubi, uklanja loš zadah te pomaže kod zubobolje. Metvica ima povoljan učinak i na zdravlje dišnog sustava te djeluje protiv simptoma prehlade i suhog kašlja, a pomaže i kod astme te ublažava simptome alergija.

Kupovina i čuvanje metvice

Metvica dolazi u dva oblika, svježa i sušena. Bolji je izbor svježa metvica zbog bolje arome i mirisa. Prilikom odabira listova metvice treba obratiti pažnju na svjež izgled i bogatu zelenu boju bez tamnih dijelova ili znakova sušenja.

Svježe se listove zamota u vlažan kuhinjski papir i stavi u zatvorenu plastičnu vrećicu te pohrani u hladnjak gdje se može čuvati nekoliko dana. Ukoliko se želi duže sačuvati, cijele ili narezane listiće može se zalediti u posudicama za led. Sušenu se metvica čuva u hermetički zatvorenim staklenim posudama na hladnom, tamnom i suhom mjestu, do najviše 12 mjeseci.

Upotreba metvice u slasticama

Metvica se izvrsno slaže s voćem poput naranče, limuna, ananasa i dinje te s jogurtom i čokoladom. U izradi slastica najčešće se upotrebljava paprena metvica. Najčešće se dodaje ledenim slasticama poput granita, sorbeta te raznim sladoledima. Također se može dodati i u kremu od vanilije, u čokoladne umake ili u tučeno vrhnje.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.