Međunarodni kulinarski festival Biser mora na Braču

ŠKMER organizira XIII. po redu međunarodni kulinarski festival Biser mora na kojem će se u različitim kategorijama izrađivati slastice.

Na otoku Braču, u gradu Supetru, u Svpetrvs hotels & resorts, od 21. ožujka 2018. do 24. ožujka 2018. održat će se XIII. međunarodni kulinarski festival pod nazivom Biser mora, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Riječ je o enogastronomskoj manifestaciji, odnosno projektu koji je osmišljen kao natjecanje turističko-ugostiteljskih škola te profesionalnih kuhara.

Na ovogodišnjem izdanju Bisera mora u različitim će se kategorijama izrađivati deserti. U kategorijama timsko natjecanje srednjih škola te timsko natjecanje viših ugostiteljskih škola natjecatelji će u sklopu teme „Nacionalna kuhinja – predjelo, glavno jelo i desert – moderna prezentacija“ uz predjelo i glavno jelo morati servirati i desert. U kategoriji timsko natjecanje također se izrađuje desert kao treći slijed. Seniorsko pojedinačno i timsko natjecanje imaju poseban zadatak desert. Natjecatelji u sklopu zadatka moraju izraditi dva istovjetna primjerka tradicionalnog deserta te dva istovjetna primjerka modernog deserta. Kategorija displej donosi 9 zanimljivih slastičarskih zadataka u kojima će natjecatelji predstaviti svoja znanja, kreativnost i vještine, a to su: umjetnički rad, radovi u maslacu, radovi u čokoladi, radovi u marcipanu, torta za proslave, radovi od kuhanog šećera, cvjetni šećerni aranžman, kruh buffet te carving displej – voće i povrće. U kategoriji Finale – kup biser mora 2018. natječu se samo seniori, i to oni koji su se natjecali u tri ili više kategorija, a njihov će zadatak biti izrada tri slijeda, predjelo, glavno jelo i desert, u tri primjerka, u 90 minuta.

Osim zanimljivih natjecanja, u sklopu manifestacije održati će se brojni cooking showovi, gastro izložbe, degustacije, enološke radionice, okrugli stolovi, prezentacije domaće i strane kuhinje te gastro ture. Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ŠKMER-a, a na dosadašnjim je manifestacijama sudjelovalo preko 1000 kuhara iz 30 različitih zemalja.

Prijave na natjecanje otvorene su do subote, 10 ožujka, a svi detalji o ovoj manifestaciji te potrebne informacije, kako za natjecatelje tako i za posjetitelje mogu se naći na internetskoj stranici: http://www.skmer.hr/biser-mora-medunarodni-kulinarski-festival.

Fotografija: ŠKMER

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.