Među regionalnim centrima kompetentnosti i pet škola s programima za slastičare

Split, Osijek, Dubrovnik, Opatija i Pula dobili su svoje regionalne centre kompetentnosti koji bi trebali osigurati više prakse učenicima i olakšati ulazak u svijet rada u kojem će se posebno cijeniti inovativnost i poduzetnički pristup.

Početkom ovog tjedna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak 25 strukovnih škola imenovala je regionalnim centrima kompetentnosti. Među njima, pet od šest škola imenovanih u području turizma i ugostiteljstva ima i program za zanimanje slastičar i/ili pomoćni slastičar. Riječ je o Turističko-ugostiteljskoj školi Split, Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, Ugostiteljskoj školi Opatija, Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit o tomu što imenovanje ovih škola znači za nove naraštaje učenika i što budući učenici slastičarstva mogu očekivati, odgovorili su nam: „Centri kompetentnosti mjesta su izvrsnosti strukovnog obrazovanja. Ideja je da učenici budu u okruženju kakvo će ih kasnije dočekati na radnome mjestu. Centri donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.“, dok su nas za konkretna pitanja uputili na same škole, koje smo u međuvremenu kontaktirali, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili njihove odgovore.

Napomenimo kako je ovo projekt vrijedan gotovo 500 milijuna kuna osiguranih iz EU fondova, namijenjenih za razvoj ljudskih potencijala u sektoru turizma i ugostiteljstva. Kako navode iz Ministarstva turizma: „Uz dosadašnje programe stipendiranja učenika ugostiteljsko-turističkih zanimanja i suradnje s poslodavcima u sektoru,  Regionalni centri kompetentnosti  kao sustav dualnog obrazovanja dodatno će osnažiti interes za zanimanja u turizmu, i ugostiteljstvu,  osigurati više prakse učenicima i olakšati ulazak u svijet rada u kojem će se posebno cijeniti inovativnost i poduzetnički pristup.“ Također, iz Ministarstva turizma kažu kako: „Regionalni centri kompetentnosti za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj kojeg će sačinjavati mreža šest škola koja će ujedno imati i funkciju hotela u kojima će se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja i provedbu učenja temeljenog na radu, ujedno obavljati i osposobljavanje, usavršavanje te prilagodba potrebama gospodarstva i tržišta rada. Uz formalno strukovno obrazovanje, dodatna potrebna stručna znanja i vještine bit će pružena i odraslim osobama kroz mogućnosti prekvalifikacije, dokvalifikacije i sl. te će se i na taj način osigurati kvalitetan i potreban kadar za rad u turizmu. Kroz Centre će se osigurati kvalitetni kadrovi koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.“

Fotografija: Unsplash

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.