Međimurska gibanica

Prvi put na našem portalu sa svojim receptom gostuje Željka Macan, autorica bloga Šparhet, koja danas s nama dijeli recept za tradicionalnu međimursku gibanicu.

Sastojci
  • 500 g kora za savijače
  • 200 g maslaca za premaz
Nadjev od maka
  • 150 g mljevenog maka
  • 50 g šećera
  • 180  ml vrućeg mlijeka
  • 50 g grožđica
Nadjev od sira
    null
  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
Nadjev od jabuka i oraha
  • 1 kg očišćenih i naribanih jabuka
  • 70 g šećera
  • cimeta po želji
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g sitno sjeckanih oraha
Priprema

Otopiti maslac za premaze.

Nadjev od maka

Za prvi nadjev mljeveni mak pomiješajte sa šećerom i zalijete s vrelim mlijekom. U gotovu smjesu dodajte grožđice, možete i više ako ih volite.

Nadjev od sira

Za nadjev od sira pomiješajte svježi sir, jaja, šećer i vanilin šećer.

Nadjev od jabuka i oraha

Za nadjev od jabuka i oraha, jabuke očistite i naribajte na krupni ribež. U smjesu s jabukama dodajte šećer, cimet, vanilin šećer i sjeckane orahe, sve zajedno promiješajte. Smjesu ostavite da malo stoji kako bi jabuke pustile svoj sok.

Slaganje

Ja sam radila u limu za pečenje veličine cca 20 x 34 cm pa mi je jedna kora bila dovoljna za dva sloja.

Lim za pečenje u kojem ćete peći premažite maslacem. Ukoliko radite u limu istih dimenzija kao ja gibanica će vam doći do samog vrha lima za pečenje  pa ga cijelog namažite maslacem.

Prvo stavite jednu koru (odnosno pola kore u ovom limu), premažite maslacem, pa na nju drugu polovicu te kore i opet maslac i tako ponovite još jednom. Ukupno ćete potrošiti 2 velike kore za dno. Tu četvrtu koru premažite maslacem pa na nju stavite smjesu s makom.

Na mak ide jedna kora (jedna polovica kore u mom slučaju) pa maslac, pa druga polovica kore pa maslac. Na drugu koru i maslac ide smjesa sa sirom. Postupak s korama se ponavlja – prva polovica kore, pa maslac, pa druga polovica kore, pa maslac. Pa ide smjesa s jabukama i orasima. Na nju ide prva polovica kore, pa maslac, pa druga polovica kore, pa opet maslac pa ponovite još dva puta. Zadnju četvrtu koru na vrhu ponovno premažite maslacem, sa svim što je preostao.

Pecite na 180 stupnjeva 40-45 min, tj. dok kore lijepo ne požute.

Napomena

Ukoliko jabuke puste dosta soka možete ih prije stavljanja na kore procijediti kroz prste, ali ja volim kada je gibanica sočnija pa taj sav sok od jabuka polijem po njima prije stavljanja zadnje kore.

Na zadnju koru možete umjesto maslaca preliti kiselo vrhnje, ta je verzija malo zasitnija.

Ja radim u manjem limu za pečenje jer volim kada gibanica bude „bucmasta“, a vi ju možete raditi i u većem kalupu ili čak u kalupu za torte.

Vrlo važan savjet – što gibanica bude hladnija prilikom posluživanja to će vam biti finija.

Fotografije: Špaheret

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.