Martina Remenar Loborec u Zagrebu otvorila poseban objekt s bezglutenskim slasticama jer „svatko voli slatko“

Činjenica da njezini sinovi ne smiju jesti gluten i razne alergene potaknula je Martinu da se upusti u slatku avanturu koju je u nedjelju okrunila otvaranjem objekta TiA’s Gluten Free.

Zagrebačkim ulicama zadnjih dana baš i ne sija sunce, ali zato sjaje nove slastičarnice i slatki objekti koji otvaraju svoja vrata. Nakon što smo vas prošlog tjedna obavijestili o otvraanju nove zagrebačke slastičarnice Cup&cakes, evo nam već nove slatke zagrebačke priče.

Martina Remenar Loborec majka je dvojice sinova, Tibora i Adriana i kao i svaka majka svojim sinovima voli pripremati slastice. No, u njezinom slučaju već šest godina te slastice moraju biti drugačije, posebnije jer Tibor ne smije gluten, a Adrian razne alergene. Godine isprobavanja, učenja, stjecanja novih znanja i iskustva protekle je nedjelje Martina zaokružila otvaranjem svog vlastitog slatkog kutka blizu zagrebačkog Trešnjevačkog placa.

Vođena mišlju da „svatko voli slatko“ odlučila je Zagrepčanima omogućiti da uživaju u slasticama, čak i ako ne mogu konzumirati određene sastojke.

Iako njezin objekt zasad funkcionira isključivo kao mjesto na kojemu možete naručiti  tortu za vlastite proslave te je preuzeti, Martina ne isključuje mogućnost pretvaranja i u klasničnu slastičarnicu, ako gosti za to pokažu interes.

Kako je njezina priča krenula i razvijala se te što nas sve još u njenom slatkom objektu očekuje, ispričala je samo za naš portal.

Proteklog je vikenda u Zagrebu otvoren novi slatki objekt nazvan TiA’s GlutenFree. Možete li nam malo detaljnije opisati o čemu se točno radi te gdje će se nalaziti vaš obrt?

U nedjelju, 19. svibnja 2019., održano je službeno otvorenje prostora, a isti se nalazi u Zvorničkoj 13 u Zagrebu. Odmah uz Trešnjevački plac.

Ideja o slasticama za alergičare, prvenstveno za celijakičare i osobe s intolerancijom/alergijom na gluten, se polako rađala kada su mom starijem sinu 2013. godine dijagnosticirali celijakiju, a mlađem alergiju na jaja, PKM (protein kravljeg mlijeka, op.a.), soju i orašide. Na početku sam se baš dosta mučila s izradom slastica i radila jednom bez glutena, a drugom bez ostalih alergena. Onda sam odlučila da bih pokušala s izradom slastica bez svega spomenutog. Proučavala sam na internetu kako zamjeniti alergene, čime i u kojem omjeru te isprobavala razne kombinacije.Trebalo je više pokušaja…  No, s vremenom sam postigla ono što sam htjela. S obzirom na količinu vremena koju sam „potrošila“ na metodu pokušaja-pogrešaka, zaključila sam da si ne može svatko to priuštiti i tada sam odlučila da bih ovo mogla raditi i za druge, ne samo za svoju obitelj. Apsolutno sve što radim je bez glutena, a po potrebi mijenjam jaja, PKM, laktozu, orašasto i ostale alergene. Naravno, ako ih je moguće zamijeniti u zatraženoom okusu.

Znači, koncept obrta je takav da kupci preko Facebooka i Instagrama naručuju tortu. Dogovaramo se oko izgleda i okusa te tortu na kraju osobno preuzimaju u lokalu. U cilju mi je, s vremenom, ponuditi i dostavu.

Dakle, radi se o posebnom tipu obrta, ne o klasičnoj slastičarnici u koju gosti mogu doći i uživati u slasticama ili pak o slastičarnici s konceptom to go?

Za sada je koncept obrta proizvodnja isključivo po narudžbi. No, ukoliko se s vremenom pokaže interes za komadnom prodajom i konzumacijom slastica u prostoru, postoji šansa da i to ponudim svojim dragim kupcima.

Odakle ime TiA’s Gluten Free?

Većina ljudi na prvu pomisli da je ime obrta vezano uz moje ime (Martina), no to ipak nije povezano. Kako je cijela priča počela zbog mojih sinova, tako je i sam obrt dobio ime. Sinovi su Tibor i Adrian – TiA’s. Gluten Free sam stavila u ime kako bih ljudima dala do znanja da se bavim proizvodnjom isključivo bezglutenskih slastica.

Kao što ste i sami spomenuli, već iz samog naziva jasno je da ćete u svojoj ponudi imati bezglutenske slastice. Hoće li vaš obrt biti specijaliziran samo i isključivo za bezglutenske slastice ili ćete imati i one „standardne“, glutenske slastice?

Kako sam već napomenula i u odgovoru na prošlo pitanje, proizvodim isključivo bezglutenske slastice. U prostoru ne držim ništa glutenskog, kako ne bi došlo do kontaminacije slastica. Celijakija nije šala i iziskuje apsolutnu bezglutensku prehranu. Kako mi je dijete celijakičar, jako sam dobro upoznata s pravilima ponašanja u rukovanju namirnicama te pripremanju bezglutenskih obroka općenito pa tako i bezglutenskih slastica. Cilj mi je uživati apsolutno bezuvjetno povjerenje mojih kupaca.

Već ste nam naveli zašto ste se opredijlili baš za bezglutenske slastice. A gdje ste stekli znanje pripremanja bezglutenskih slastica?

Bezglutenske slastice sam počela raditi iz potrebe, kako bih usrećila svoje dijete.  Svaka majka, koja je bila u sličnoj situaciji, zna koliko je teško gledati svoje dijete kada je uskraćeno za nešto u čemu slobodno uživaju svi njegovi vršnjaci. To dijete ne može ravnopravno uživati na rođendanima niti bilo kakvim drugim proslavama. Također, čak niti običan izlazak u grad s djetetom koje ima celijakiju ne može biti spontan jer je teško odoljevati sladoledima i kolačima i inim slasticama koje obitelji obično konzumiraju u gradu. Tako da je sreća moje djece bila motiv cijele ove priče.

Što se tiče znanja potrebnog za pripremu bezglutenskih slastica, isto sam stekla paralelno za kompjutorom i u kuhinji. No, kako ja ustvari nisam slastičarske struke, išla sam naravno i na prekvalifikaciju tako da sam sada prava pravcata slastičarka.

Vaš je slogan „Svatko voli slatko“ – možete li nam malo pobliže objasniti što se krije iza tog slogana odnosno što ste njime htjeli istaknuti?

Danas ima jako puno osoba kojima smeta gluten, a uz njega i drugi alergeni, i čini mi se da brojka kontinuirano raste. Nažalost, iz osobnog iskustva znam kako su ustvari te osobe uvelike zakinute za slatke zalogaje, a kako smatram da svi vole slatko (bez obzira radi li se o čokoladnom, voćnom ili nekom drugom slatkom zalogaju), odlučila sam takvim osobama omogućiti da ravnopravno uživaju u slatkoj strani života.

Možete li našim čitateljima dati neke ključne savjete za uspješnu pripremu bezglutenskih slastica – na što je osobito važno pripaziti prilikom pripreme?

Ključni sastojak za izradu bezglutenskih slastica, početnicima pogotovo, je strpljenje. Bitno je dobro se informirati oko adekvatnih sastojaka i krenuti. Bezglutensko brašno je drugačije od glutenskog i osoba ga treba dobro upoznati. Čak je velika razlika između raznih bezglutenskih brašna. Svako na određen način upija tekućinu. Jednom treba više tekućine, dok drugom treba puno manje. Kada se shvati po kojem principu brašno „diše“, ostalo je lako. Tako da ustvari nemam drugog savjeta za čitatelje, osim da ne odustaju pri prvim pokušajima. Trud će im se na kraju svakako isplatiti.

Unatoč činjenici da ćete raditi samo torte po narudžbi, hoćete li već u početku imati određenu ponudu s kojom ćete krenuti u ovu slatku priču?

Za sada su najtraženiji standardni okusi (čokolada, čokolada s orašidima, vanilija, vanilija s voćem, „lažni“ Oreo). No, okus uvelike ovisi i o alergenima koje je eventualno, uz gluten, u proizvodnji potrebno izbjegavati/zamijeniti. To individualno dogovaram kod svake narudžbe.

Kako vi ocjenjujete stanje u hrvatskom slastičarstvu kada su u pitanju bezglutenske slastice. Imamo li dovoljno raznoliku ponudu ili se na tomu još mora raditi?

Hrvatska svakako ima nekoliko jakih imena u proizvodnji bezglutenskih slastica, no prostora za povećanje ponude uvijek ima. Vjerujem da će TiA’s u skoroj budućnosti stajati rame uz rame s tim imenima. Ono čime smatram da sam konkurentna na bezglutenskom tržištu svakako je individualan pristup u izradi slastica.

A kada je u pitanju zastupljenost bezglutenskih slastica u medijima te mogućnost stjecanja dodatnog znanja i obrazovanja u području pripreme ovakvih slastica?

Sve je više blogera (kako hrvatskih, tako i stranih)  koji pišu o izradi bezglutenskih slastica tako da je danas ljudima lakše doći do potrebnih informacija. No što se tiče dodatnih znanja potrebnih za izradu bezglutenskih slanih i slatkih delicija, one se mogu steći na edukacijama i radionicama.

Tek ste otvorili obrt, no sanjate li još neke snove – otvaranje klasične slastičarnice, izdavanje slatke kuharice…?

Za sada mi je jedina želja da TiA’s bude uspješan te da moji kupci budu zadovoljni.  

Fotografije: TiA’s Gluten Free

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.