Marija Bošnjak: „Iako zahtjeva puno truda, rada i odricanja, zanimanje slastičar je najljepše zanimanje“

Sa stručnom učiteljicom kuharstva iz Vinkovaca, Marijom Bošnjak, razgovarali smo o uspjehu njezinih đaka, ali i o stanju u hrvatskom slastičarstvu.

Marija Bošnjak stručna je učiteljica koja u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima učenicima koji se obrazuju za zanimanje kuhar predaje kuharstvo. Dio njihovog programa posvećen je  desertima, a Marija je ponosna na uspjeh koje su njezine dvije učenica – Ana-Maria Stanković i Veronika Murat – do sada ostvarile.

U razgovoru za naš portal Marija Bošnjak nam je otkrila koji su najveći slatki uspjesi njezinih učenika, što misli o stanju u hrvatskom slastičarstvu te tko su po njoj najbolje hrvatske slastičarke.

Koliko često na predavanjima pripremate slastice i kakve slastice najčešće pripremate – radi li se o tradicionalnim, hrvatskim ili o modernim slasticama?

Jedan dio nastavnog plana i programa usmjeren je prema desertnim jelima. Radimo tradicionalne slastice te iste slastice prezentiramo na moderan način. Pratimo i moderno slastičarstvo koje pripremamo od tradicionalnih namirnica.

Tako su učenici 3 E razreda napravili tradicionalni slavonski kolačić paprenjak, kojeg su prezentirali kao restoranski desert: paprenjak su obogatili čokoladnom kremom ganache, svježinu desertu dao je sorbe od duda i umak od malina, a sve to su ukrasili maćuhicama i bijelom čokoladom.

Ima li među vašim učenicima posebno nadarene djece za slastice i možete li nekima od njih već sada predvidjeti uspješnu slastičarsku karijeru?

Ima dosta kvalitetnih i nadarenih učenika, a ovom bih prilikom htjela izdvojiti Ana–Mariu Stanković i Veroniku Murat.

Jesu li dosad vaši učenici sudjelovali na slastičarskim natjecanjima i kakve su uspjehe ostvarili?

Ana- Maria Stanković na natjecanjima Hrvatskog kuharskog kupa u kategoriji Desert osam je puta osvojila prvo mjesto, dok je Veronika Murat na međunarodnom natjecanju  „Zlatni Orah“ osvojila drugo mjesto.

Koju biste slasticu koju su dosad pripremili vaši učenici istaknuli kao osobito zahtjevnu i izazovnu?

Radimo raznolike slastice i uvijek pokušavamo nešto novo naučiti i prezentirati. Izdvojiti ću bezglutensku tortu „ Ceranka“ koju je izradila Veronika i za to osvojila drugo mjesto.

Ima li u školi u kojoj vi predajete poseban program za slastičare i koliki je interes učenika za taj program?

U našoj školi postoji program za slastičare za koji ima dosta interesa – svake godine upišemo oko 8 učenika.

Što biste vi rekli osmašima koji moraju izabrati srednju školu – zašto da upišu slastičarstvo?

Zanimanje kuhar ili slastičar iziskuje puno truda, rada i odricanja, ali to je ujedno i  najljepše zanimanje. Najveća je sreća kada svojim delicijama usrećimo gosta i zauzvrat dobijemo osmjeh

Kako biste vi ocijenili stanje u hrvatskom slastičarstvu – imamo li kvalitetne slastičare, pratimo li svjetske trendove ili za njima zaostajemo?

Pomalo sam tužna sa stanjem u slastičarstvu, posebice u Slavoniji. Naime, Slavonija je koljevka slatkih delicija i savršenih namirnica, ali nažalost nema kvalitetnu slastičarnicu koja nudi te iste delicije prilagođene vremenu u kojem živimo.

Tko su po vama trenutno najbolji slastičari u Hrvatskoj?

Pomalo mi je teško prosuđivati nečiji rad, ali izdvojila bih dvije dame – Teu Mamut i Petru Jelenić.

I na kraju, što mi svi zajedno možemo napraviti kako bismo poboljšali stanje u slastičarstvu u Hrvatskoj?

Svi skupa moramo puno raditi, učiti i napredovati,  a istovremeno ne smijemo zaboraviti našu tradiciju i lokalne namirnice.

Fotografije: Marija Bošnjak

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.