Mango – sočno voće za ljetno osvježenje

U Indijskoj se kulturi ovo sočno voće koristi za folklorne i religijske običaje, a u slastičarstvu se koristi u pripremi torti i kolača te različitih sladoleda, džemova i umaka.

Mango je  drvo iz porodice Anacardiaceae,  roda Mangifera, čiji se plod također naziva mango. Uzgaja se u tropskim i suptropskim krajevima. Njegovo stablo može doseći visinu do 18 metara, zimzeleno je te dugo živi. Listovi manga su duguljasti, cvjetovi mali, ružičasti i mirisni, a plodovi variraju veličinom i drugim karakteristikama te su izrazito sočni, slatki i aromatični. Sezona manga traje od travnja do kolovoza, no u većini supermarketa uvezeni je mango dostupan tijekom cijele godine.

Mango je u Indiji usko povezan s folklornim i vjerskim običajima. Njegovi se plodovi i listovi koriste za ukrašavanje svatova te u religijskim obredima, budući da je Buda doživio prosvjetljenje sjedeći upravo ispod drva manga.

Uvelike se koristi u ljekovite svrhe, i to u liječenju bolesti krvožilnog sustava, snižavanju krvnog tlaka, uklanjanju probavnih tegoba, sprječavanju nastanka stanica raka te u kozmetičke svrhe za čišćenje problematične kože.

Nezreli se plodovi manga čuvaju na sobnoj temperaturi nekoliko dana, do zrenja, dok se zreli čuvaju u hladnjaku i potrebno ih je potrošiti u što kraćem roku.

U slastičarstvu se mango koristi kao dodatak različitim desertima, sladoledima, voćnim salatama i koktelima. Također, može se dodati u osvježavajući sok ili smoothie, a od njega se može izraditi i džem te umak za sorbete i sladolede.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.