Mamina medena pita

Današnji recept koji nam je poslala Ana Prša stiže iz bilježnice njezine mame, a riječ je o mnogima omiljenoj medenoj piti.

Sastojci
Tijesto
  • 285 g šećera
  • 55 g masti
  • 60 g mlijeka
  • 1 jaje
  • 3 žlice meda
  • 25 g sode
  • ½ žlice cimeta
  • 550 g glatkog brašna
Krema
  • 750 ml mlijeka
  • 300 g šećera
  • 120 glatkog brašna
  • 370 g maslaca
Priprema
Tijesto

Sve osim brašna zajedno izmiješati i staviti kuhati, neprestalno miješajući pjenjačom. Kada zakipi, smanjiti vatru i još kuhati par minuta. Maknuti s vatre pa umiješati brašno. Pustiti da se tijesto malo ohladi (onoliko da si baš ruke ne ispečete), podijeliti ga na tri jednaka djela, te svaki razvaljati na pobrašnjeloj podlozi, na cca 3-4 mm debljine. Prebaciti svaku koru na papir za pečenje. Probajte ih razvaljati tako da budu podjednake veličine. Možete kada razvaljate tijesto, s nožem odrezati viškove sa strane kako bi vam svi bili jednaki. A te ostatke ispečete. Super su uz kavu, namrvljeni u sladoledu, ali mogu poslužiti kao i meni za dekoraciju.

Peče se kora po kora, na 165° cca 10-12 minuta. Kora mora dobiti lijepu smeđu boju.

Kada su kore gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade.

Krema

Izmiješati mlijeko, šećer i brašno u loncu pazeći da nema grudica. Staviti kuhati i neprestano miješati kako se ne bi zgrudalo. Kada zakipi i krema se zgusne, maknuti sa strane da se ohladi. U mlaku kremu umiksati 370 g maslaca sobne temperature.

Slaganje

Ja filam uvijek na dasci na kojoj mogu kasnije rezati.

S pola kreme namažem prvu koru pa stavim drugu, pa ostatak kreme i na to treću koru.

Malo pritisnem da se kore i krema spoje i ostavim preko noći u hladnjaku da kore otpuste i da se kolač može rezati.

Ovaj put sam si malo kreme ostavila sa strane pa sam kada sam izrezala kolač, svaki na vrhu ukrasila s malo kreme i posipala mrvicama biskvita.

Fotografija: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.