Male tajne izrade lisnatog tijesta

Izrada ovog tijesta traži puno vremena, strpljenja i upornosti zbog čega mnogi posežu za kupovnim tijestom.

Lisnato ili laminirano tijesto koristi se u izradi brojnih slastica, a  karakterizira ga slojevita struktura te bogatstvo masnoćom. Izrađuje se od brašna, masnoće, malo soli te vode. Brašno je najvažniji sastojak lisnatog tijesta stoga se preporučuje pomiješati više vrsta kvalitetnog brašna kako bi se dobilo što bolje tijesto.

Isto tako važan je i odabir masnoće koja tijestu daje gipkost i rastezljivost, pri čemu treba paziti da udio vode koju masnoća sadrži bude što manji. Za kvalitetno lisnato tijesto preporučuje se upotreba maslaca.  Omjer brašna i masnoće otprilike je jednak, a količina ovisi o željenoj količini tijesta koju želite dobiti. Količina vode određuje se prema konzistenciji tijesta. Ono ne bi smjelo biti ni presuho, ali ni preljepljivo.

Budući da se tijesto treba više puta preklopiti i izvaljati njegova priprema dugo traje pa mnogi posežu za kupovnim tijestom. Upravo zbog višestrukog preklapanja i valjanja nastaju slojevi povezani tankim listićima masnoće.

Tehnika preklapanja ima velik utjecaj na kvalitetu lisnatog tijesta. Preklapa se četiri puta, i to: prvi put tri preklapanja, drugi put četiri, zatim treći put ponovno tri i četvrti put četiri preklapanja. Što se više tijesto preklapa ono će biti slojevitije i hrskavije. Između svakog preklapanja tijesto mora odmoriti. Izrađeno se tijesto može zamrznuti te koristiti po želji, uz prethodno odmrzavanje u hladnjaku.

Fotografije: Kate Bošković 

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.