Male prhke makovnjače

Prošlog tjedna na našem je portalu u rubrici Život sa slasticama gostovala Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes, a danas s nama dijeli svoj prvi recept, idealan za božićni stol.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g margarina
  • 60 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 180 ml kiselog vrhnja (20 % m.m.)
  • izribana korica limuna
  • 400 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Fil
  • 300 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 vanilin šećera
  • 80-100 ml toplog mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 2 bjelanjka – snijeg
I još
  • 50 g rastopljenog margarina za premazivanje štrudlica
Priprema

Ubacite u plastičnu posudu margarin sobne temperature i šećer pa izmutite kratko mikserom. Dodajte žumanca, kiselo vrhnje i izribanu koricu limuna koji ste prethodno dobro oprali pa izmutite sve fino pjenasto mikserom.

Dodajte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite fino mekano tijesto. Nemojte puno mijesiti jer će tijesto biti baš mekano i pomalo ljepljivo pa umijesite tek toliko da se sve lijepo poveže i odvoji od posude uz dodavanje malo brašna odozgo na tijesto, po potrebi.

Posudu s tijestom stavite u hladnjak na 30 minuta, a u međuvremenu pripremite fil.

U većem loncu sjedinite mak, šećer, sol i vanilin šećer. Nalijte mlijeko koje ste prethodno ugrijali u mikrovalnoj pećnici, rum i sve dobro sjedinite žlicom. Mlijeko postepeno ulijevajte! Smjesa ne smije biti rijetka.

Od bjelanjaka umutite mikserom čvrst snijeg pa ga umiješajte u fil od maka. Fil treba bit fino maziv – ni prečvrst, a ni previše rijedak.

Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, izvadite ga i istresite na dobro pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na tri jednaka dijela pa svaki malo premiješate i formirajte loptice.

Uzmite valjak za tijesto pa rastanjite prvu lopticu u pravokutnik približnih dimenzija 34×22 cm. Može i malo manje, ali nemojte na veće jer će tijesto biti jako tanko i može vam popucati prilikom pečenja.

Na rastanjeno tijesto namažite trećinu fila od maka, preko cijele površine, vodeći računa da pri kraju tijesta ostavite prazno 3-4 cm da bi se tijesto zalijepilo kad ga zarolate i da vam fil ne bi iscurio.

Pažljivo zavijte tijesto u štrudlu, a krajeve savijte tako da zatvorite štrudlu, i prebacite je u lim za pečenje u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

Ponovite postupak i za preostale dvije štrudle.

Štrudle premažite rastopljenim margarinom i izbockajte ih čačkalicom ili vilicom, kako bi tijesto moglo disati i kako ne bi popucalo.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 30-35 minuta, odnosno dok lijepo ne porumene.

Makovnjače po želji pospite šećerom u prahu.

Napomena

Ako vam se slučajno dogodi da vam se fil malo razrijedi nakon što se umiješali snijeg od bjelanjaka, samo ga kratko prokuhajte uz stalno miješanje na štednjaku, da ispari višak tekućine.

Da vam se štrudle prilikom pečenja ne bi raširile, poslažite ih u limu jednu do druge, ostavljajući minimalno mjesta, svega 2-3 mm.

U fil možete staviti šećera po ukusu. Ja sam pomiješala 200 g smjese maka za kolače koja je već malo zaslađena i 100 g čistog maka, tako da je 150 g šećera bilo baš po našem ukusu, a vi slobodno stavite više ako volite slađe. Također, ne izostavljajte sol u filu. Ona služi da fino izbalansira okuse.

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.