Limun tiramisu

Već smo imali recept za tiramisu, pa smo s vama podijelili recept Mirjane Šmit za tiramisu s jagodama, a danas vam donosimo recept za limun tiramisu koji je s nama podijelala Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla.

Sastojci
Lemon curd
  • 250 g šećera
  • korica od 3 veća limuna
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 ml limunovog soka
  • 80 g maslaca
Ostalo
  • 48 komada piškota
  • Sirup za piškote
  • 235 ml limoncella
  • 235 ml vode
  • 235 g šećera
  • 150 ml limunovog soka
Krema
  • 720 ml mliječnog slatkog vrhnja
  • 2 šlagfixa Dolcela
  • 65 g šećera u prahu
  • 675 g mascarponea
  • 420 g dobivenog lemon curda
Priprema

Za lemon curd naribajte limune i pomiješajte koricu s šećerom pa ih ostavite neko vrijeme dok pripremite ostatak potrebnih sastojaka. Izmiksajte jaja i žumanjke pa kad se pjenasto izrade postepeno im dodajte i šećer s limunovom koricom. Na samom kraju dodajte i limunov sok. Kuhajte sve na laganoj vatri oko 10 minuta stalno miješajući drvenom špatulom. Kada se zgusne dodajte mu narezani maslac i promiješajte dok se maslac u potpunosti ne otopi. Procijedite curd kako bi uklonili limunovu koricu i ohladite ga prije upotrebe.

Pripremite lemon curd po omiljenom receptu i ostavite ga da se sasvim ohladi u hladnjaku. Za piškote pripremite sirup tako da zagrijete sve navedene sastojke na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostavite ga u hladnjaku da se ohladi.

Za kremu umutite slatko vrhnje u velikoj posudi s šlagfixom i pola količine šećera u prahu. U drugoj manjoj posudi razradite mascarpone, dodajte mu ¾ količine lemon curda (cca 315g) i ostatak šećera i sve dobro izmiksajte. Špatulom mascarpone smjesu umiješajte u umućeno slatko vrhnje laganim pokretima. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu i krenite slagati tiramisu, a možete ju nanositi i špatulom.

Podijelite piškote na 2 dijela. Prvi dio pošećerenom stranom dobro natopite u sirupu pa slažite na podlogu. Preko njih nanesite polovicu kreme pa poslažite još jedan red natopljenih piškota, između njih rasporedite ostatak lemon curda i prekrijte sve završnom kremom. Ohladite barem 2 sata prije serviranja te dekorirajte po želji.

Fotografije: Sweet life by Karla

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.