Limun – sinonim za zdravlje

Ovaj agrum, osim što ima povoljan utjecaj na zdravlje, čest je gost pri izradi slastica, bilo da se koristi njegov sok ili ribana korica.

Limun (lat. Citrus x limon) je sutropska zimzelena voćka, stablo iz roda Citrus, porodice Rutaceae. Visina drveta je tri do šest metara. Plod limuna žute je boje, ovalnog do okruglog oblika, s udubinom pored peteljke na jednom i šiljatim završetkom na drugom dijelu. Kora limuna je glatka ili hrapava, a unutrašnjost je obložena bijelom spužvastom ovojnicom koja nije jestiva. Limun je od najkorisnijih i najčešće upotrebljavanih agruma. U povoljnom podneblju drvo limuna rodi dva puta godišnje te može dati čak šesto do osamsto plodova godišnje.

Unutrašnjost limuna koristi se za dobivanje soka i limunske kiseline, dok se kora koristi za dobivanje esencije i pektina te izradu kandiranog voća. Budući da ima povoljan utjecaj na zdravlje, preporučuje se njegova svakodnevna konzumacija.

Ljekovita svojstva limuna

Limun je prepun nutrijenata te štiti od velikog broja bolesti. Ima povoljan utjecaj na rad jetre, potiče stvaranje enzima u jetri, stimulira njezin rad te ju čisti. Voda s limunom pomaže radu probave jer je njezin sastav sličan želučanoj kiselini.

Također, limun regulira rad metabolizma te pomaže kod grčeva u crijevima i želučanih tegoba. Budući da je limun prirodni antioksidans i antisepktik, njegovom se redovitom konzumacijom može spriječiti bolesti poput prehlade, gripe,  laringitisa, bronhitisa, bakterijskih infekcija. Pomaže i kod snižavanja visokog krvnog tlaka te povećava razinu dobrog, HDL kolesterola. Štiti zdravlje zubi tako što sprječava nastanak gingivitisa i stomatitisa. Sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca te grčeve i bolove u mišićima. Smanjuje rizik od moždanog udara. U kozmetičkim svrhama se koristi kao odlično sredstvo protiv peruti i masne kose te joj daje sjaj i volumen. Dobar je suradnik u mršavljenju.

Sok limuna

Boja limunovog soka je žuta ili blijedo zelena, a okus je kiseo. Prije upotrebe sok limuna se pasterizira ili koncentrira. Pasterizirani sok može trajati najmanje jednu godinu te se koristiti kao dodatak hrani i pićima, dok se koncentrirani sok obično koristi za daljnju industrijsku preradu hrane i pića.

Čuvanje limuna

Prilikom kupnje limuna potrebno je temeljito pregledati cijeli plod te obratiti pažnju na to da koža nije smežurana te da po njoj nema tamnih mrlja niti plijesni. Ožiljci na kori limuna pješčane boje ne narušavaju kvalitetu limuna. Što je limun zreliji, to je njegova kora glađa.

Limun se na sobnoj temperaturi može čuvati na tamnom mjestu do tjedan dana, a u hladnjaku dva do tri tjedna. Ocijeđeni sok limuna potrebno je pohraniti u hermetički zatvorenu posudu pa se na taj način može sačuvati u hladnjaku do pet dana. Može se pohraniti i u zamrzivaču na duži vremenski period no tada više neće biti izvorne kvalitete. Isto vrijedi i za ribanu koricu limuna.

Upotreba limuna u slasticama

Sok limuna često se upotrebljava za očuvanje boje voća kako ono ne bi potamnilo. Koristi se kod pripreme želea, marmelada, sorbeta, sladoleda, mousseva. Naribana korica limuna se koristi u izradi kolača, keksića, mousseva, i torti.

Kako bi se dobio blaži okus korice limuna, na nju se mogu utrljati kockice šećera koje će upiti eterično ulje te se onda mogu dodavati u različite preljeve i pudinge. Korica limuna može se i kandirati te kao takva koristit za dekoriranje slastica.

Fotografije: Pixabay, Unsplash

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.