Kroasan – francuska slastica bečkog podrijetla

Na sam spomen kroasana (croissant) svima na pamet pada Francuska i uživanje u tim slasnim zalogajima podno Eiffelovog tornja, no ova slastica porijeklo vuče iz Beča, iz doba turske opsade austrijske prijestolnice.

Iako mnogi misle kako su kroasani francuska slastica, oni su se, u obliku koji danas poznajemo, u Francuskoj pojavili tek sredinom XX. stoljeća. Dobrim marketingom Francuzi su ga uspjeli prisvojiti te je kroasan postao njihova prepoznatljiva nacionalna slastica.

Međutim, priča o kroasanu seže u davnu 1683., a smještena je u austrijskoj prijestolnici Beču, dok su Europom vladali Turci. Prema priči, pekar Peter Wender, jedne je noći, dok je radio, čuo zvukove kopanja te je zatekao Turke kako kopaju tunel ispod gradskih zidina Beča, koji je bio pod njihovom opsadom. Odlučio se dodvoriti Turcima, kako bi svojim sunarodnjacima mogao otkrivati stanje turske vojske i streljiva te je izradio pecivo od bogatog krušnog tijesta, u obliku polumjeseca koji se nalazi na turskoj zastavi i nazvao ga Kipfler, što u prijevodu znači polumjesec. Noseći Turcima kipflere, s njima je ispijao kavu, koja je za Bečane do tada bila nepoznanica i od njih saznavao sve što ga je zanimalo. Kada je turska vojska poražena, vlasti su pitale pekara kako mu se mogu odužiti za korisne informacije koje su od njega dobivali. Nudili su mu sve pa i blago, ali pekar je tražio veliki broj vreća zrna kave koje su se vlasti spremale baciti. Zajedno s kipflerom, Bečani su dobili  i prvu kavanu u ovom dijelu Europe.

Postoji još jedna slična priča prema kojoj je za oslobođenje  Beča od Turaka zaslužna skupina pekara, koji su radeći u podrumskim prostorijama čuli buku te o tomu obavijestile gradske vlasti koje su promptno reagirale te zaustavile tursku okupacija, a u čast tomu pekari su izradili kipflere u obliku polumjeseca koji krasi Tursku zastavi kako bi proslavili uspjeh i narugali se Turcima.

Parižani kroasan nisu poznavali sve do 1889., kada su na Svjetskom sajmu bečki pekari predstavili svoj kipfler. Francuzi su tada preuzeli ideju koju su tek 1920. izmijenili te izradili pecivo od lisnatog tijesta, također u obliku polumjeseca poznatije pod nazivom kroasan (croissant).

Kroasan je danas jedan od simbola Francuske, a izrađuje se od tijesta i maslaca, u omjeru 50:50. Može se jesti prazan, ali i puniti različitim nadjevima. Ručno valjanje ovog tijesta, koje je u prošlosti bilo dugotrajno i iscrpljujuće, danas je zamijenjeno strojnim, ali jedno se još uvijek radi ručno, a to je rolanje tj. zamatanje kroasana.

Fotografije: Pixabay

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.