Kremasta Baileys torta

Pozdravljamo se s ovom godinom s receptom za kremastu Baileys tortu koji nam stiže s bloga Sweet life by Karla autorice Karle Kovačić.

Sastojci
Tamni biskvit
  • 2 žumanjka sobne temperature
  • 20 ml mlijeka
  • 20 g otopljenog maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 50 g šećera
  • 50 g brašna za kolače
  • 5 g kakao praha
  • ¼ praška za pecivo
Svijetli biskvit
  • 2 žumanjka sobne temperature
  • 20 ml mlijeka
  • 20 g otopljenog maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 50 g šećera
  • 55 g brašna za kolače
  • ¼ praška za pecivo
Za biskvite
  • 40 ml mlijeka
  • 40 ml Baileys
Krema
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 500 ml mlijeka
  • 250 ml Baileysa
  • 300 g bijele čokolade
  • 4 pudinga od vanilije
  • 1 žlica gussnela
  • 100g  bijele linolade
  • 250 ml umućenog slatkog vrhnja
Priprema

Prvo ispecite biskvite kako bi se ohladili dok pripremate ostatak. U manjoj posudi žumanjke izmiksajte s mlijekom i otopljenim maslacem. U drugoj većoj posudi utucite bjelanjke dok se ne zapjene, a zatim postepeno dodajte šećer (3 puta po cca 20 g) dok ne dobijete meringue. U posudu s bjelanjcima prosijte brašno(+kakao za tamni biskvit) i prašak za pecivo pa špatulom laganim kružnim pokretima malo izmiješajte, nije potrebno sasvim. Zatim dodajte i žumanjke pa nastavite lagano miješati dok ne dobijete jednoliku smjesu. Prebacite smjesu u kalup promjera 18 cm, kojem ste dno prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 30-35 minuta. Kada su gotovi ohladite ih na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, zatim izvadite iz kalupa i pričekajte da se sasvim ohlade prije slaganja torte. Svijetli i tamni biskvit pripremaju se na isti način, jedina je razlika što se u tamni umjesto dijela brašna dodaje kakao. Kada se ohlade prerežite tamni i bijeli biskvit na 2 dijela kako bi dobili ukupno 4 biskvita.

Za kremu razmutite puding i gustin u cca pola količine hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijavajte zajedno sa slatkim vrhnjem, Baileysom i čokoladom. Kada se čokolada otopi dodajte razmućenu smjesu i brzo miješajte kako ne bi nastale grudice. Kuhajte na laganoj vatri pritom stalno miješajući sve dok se puding ne stegne. Kada se skuhao u njega umiješajte linoladu pa ga prebacite u posudu za miksanje i prekrijte mu površinu plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i pustite ga da se ohladi (može i u hladnjaku). Nakon što se ohladi, uklonite foliju pa ga mikserom izmiksajte dok ne dobijete malo mekšu i kremastiju smjesu. U tu smjesu špatulom lagano umiješajte prethodno umućeno slatko vrhnje.

Pomiješajte mlijeko i Baileys kako bi dobili sirup za preliti biskvite. Kremu podijelite na 2 dijela, jedan dio će vam kasnije služiti za dekoraciju, a drugi za fil i tanki sloj kreme oko cijele torte. Složite tortu tako da na tamni natopljeni biskvit nanesete dio kreme (cca ¼ od pola smjese), zatim svijetli natopljeni biskvit, kremu, tamni natopljeni biskvit, posljednji sloj kreme i svijetli natopljeni biskvit. Uzmite još žlicu kreme i njom premažite i što ravnije zagladite vrh torte. Pustite ju da se ohladi u hladnjaku barem sat vremena, izvadite ju iz kalupa pa ju sa svih strana premažite tankim slojem kreme koja je preostala od korištenog dijela. Ostavite je u hladnjaku još minimalno 3 sata pa ju kremom koju ste prethodno odvojili dekorirajte po želji. Ja sam ju prvo premazala još jednim tankim slojem kreme pa krenula s ukrašavanjem.

Fotografije: Sweet life by Karla

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.