Krem torta s likerom od jaja

Volimo objavljivati recepte s pomalo neobičnim sastojcima poput likera od jaja koji je svoje mjesto danas našao u receptu za krem tortu koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.

Sastojci
(za okrugli obruč ᴓ 26 cm)
Biskvit
  • 4 jaja (M)
  • 70 g šećera
  • 50 g glatkog brašna
  • 50 g škrobnog brašna (gustin)
  • 2 velike žlice kakaa
  • prstohvat soli
  • malo limunove korice
  • 35 g otopljenog maslaca
Krema
  • 7 listića želatine
  • 6 žumanjaka
  • 75 g šećera
  • 175 ml likera od jaja
  • 500 g slatkog vrhnja
  • 100 g naribane, tamne čokolade
Glazura
  • 3 listića želatine
  • 250 ml likera od jaja
  • 50 g glukoze sirupa
  • 50 g bijele čokolade (grubo nasjeckane)
Pripremi
Biskvit

Za biskvit odvojiti žumanjke od bjeljanjaka. Bjeljanjke s polovicom šećera istući u čvrsti snijeg. Žumanjke s ostatkom šećera kremasto izmiksati. Brašno, škrobno brašno i kakao u jednoj posudi pomiješati, prosijati i zajedno sa soli i limunovom koricom pažljivo umiješati u masu od jaja. Na kraju umiješati i otopljeni maslac. Pećnicu zagrijati na 175°C. Kalup za tortu premazati maslacem, a na dno staviti papir za pečenje. Izliti biskvit i peći cca 25 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li pečen).

Ostaviti cca 20 minuta u kalupu da se hladi, potom na kuhinjskoj žici da se potpuno ohladi.

Krema

Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Žumanjke i šećer istući na pari u svijetlu kremu. Želatinu ocijediti i u kremi od jaja otopiti. Dodati liker od jaja i sve dobro sjediniti. Skloniti s pare i ostaviti da se malo ohladi. Kad se počne lagano želirati umiješati prethodno izmiksano slatko vrhnje i naribanu čokoladu. Biskvit položiti u visoki obruč (10 cm) i na njega izliti kremu te ostaviti cca 3 sata u hladnjaku da želira.

Glazura

Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Liker od jaja i glukoze sirup na pari zagrijati do 50°C (provjeriti termometrom temperaturu). Želatinu ocijediti i otopiti u likeru. Skloniti s pare i dodati bijelu čokoladu i miješati tako dugo dok se potpuno ne otopi i ne dobijete homogenu glazuru. Ako je još pretopla, ostaviti da se malo ohladi te preliti preko površine torte. Ostaviti još najmanje 3 sata u hladnjaku da glazura želira. Prije serviranja pažljivo skinuti obruč i po želji tortu još dekorirati.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.