Kraljevi slastica

Priča o ambiciji, statusu, vještini, ali i neuspjehu.

Kraljevi slastica (Kings of Pastry) dokumentarni je film engleske i francuske produkcije iz 2009. godine. Film prati trojicu od šesnaest finalista u natjecanju Meilleurs Ouvriers de France (Najbolji francuski obrtnici) koje se održava svake četiri godine. Meilleurs Ouvriers de France (ili skraćeno MOF) u isto je vrijeme i natjecanje i ispit, budući da medalju može dobiti svaki finalist koji ju zasluži. Chefove MOF-ove od drugih slastičara odvaja vrpca oko vrata u plavoj, bijeloj i crvenoj boji, vrpca koja postaje ujedno san i opsesija.

Chef Jacquy Pfeiffer, suosnivač Francuske slastičarske škole u Chicagu, vraća se u rodnu Francusku kako bi sudjelovao u natjecanju. Chefu Regisu Lazardu ovo je drugi put da se natječe. Prvi mu je put šećerna skulptura ispala iz ruku i automatski je diskvalificiran iz natjecanja. U natjecanju sudjeluje i chef Philippe Rigollot iz restorana Maison Pic.

Tijekom trodnevnog natjecanja u Lyonu, chefovi među brojnim slasticama moraju kreirati i skulpturu od čokolade, šećernu skulpturu, svadbenu tortu, a sve pod neprestanim nadzorom sudaca.

Fotografija: Pixabay

Ispis
Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.