Kotonjata

Priprema kotonjate i želea oduzima mnogo vremena i rezultira brojnim prljavim suđem, ali se na kraju dobije slastica koja se može jako dugo čuvati te može biti vaš as iz rukava u slučaju dolaska nenajavljenih gostiju.

Sastojci
Kotonjata
  • 2 kg dunja
  • šećer (količina ovisi o težini skuhane i propasirane kaše)
  • limun (količina ovisi o težini skuhane i propasirane kaše)
Žele
  • šećer  (količina ovisi o količini procijeđene tekućine)
  • limun (količina ovisi o količini procijeđene tekućine)
Priprema
Kotonjata

Dunje operite i otkidajte oštećene dijelove te, ne skidajući ni koru ni sredinu, otkidajte dunje na komadiće i stavite u lonac u koji ćete ih kuhati. Ulijte dovoljno vode da pokrije dunje (nama je veliki lonac bio gotovo pun).

Stavite kuhati na srednje jaku vatru (nama je trebalo oko 45 minuta, ovisit će o veličini komada dunje).

Kada su dunje omekšale, izlijte veći dio vode u drugi lonac (ni slučajno nemojte proliti vodu u sudoper) te uzmite gnječilicu kojom inače pripremate pire krumpir pa dobro izgnječite omekšale dunje. Zatim vratite vodu koju ste stavili sa strane pa kuhajte još desetak minuta na umjerenoj vatri.

Pripremite cjedilo s gazom, a ispod stavite posudu pa izlijte dobivenu smjesu i pustite da se ocijedi. Kako bi vam brže išlo, možete žlicom malo promiješati kašu. Ocijeđenu tekućinu ostavite sa strane (nemojte je proliti jer je ona potrebna za izradu želea).

Procijeđenu kašu usitnite mikserom (običnim ili štapnim) te dvaput propasirajte kroz pasirku s malim rupama. Nakon svakog pasiranja, višak iz pasirke bacite.

Dobivenu kašu izvažite. Na svaki kilogram dobivene kaše dodajte po 950 grama šećera te sok od 2 limuna.

Tako pripremljenu kašu stavite na jaku vatru i kuhajte stalno miješajući dok ne dobijete potpuno homogenu smjesu (nama je trebalo oko 10-15 minuta). Budite oprezni prilikom miješanja jer smjesa stalno vrije stoga koristite kuharske rukavice kako vas kapljice ne bi opekle.

Skuhanu kašu izlijte u prethodno dobro nauljene kalupe i pustite da se suši nekoliko dana. Što je kalup koji odaberete manji, sušenje će kraće trajati.

Nakon nekoliko dana, izvadite kotonjatu iz kalupa i stavite je u posudu s lovorovim lišćem koje ste prethodno oprali. Na ovaj način kotonjata se može čuvati i nekoliko mjeseci.

Žele

Izmjerite vodu koja vam je ostala nakon cijeđenja skuhanih dunja te na svakih pola litre vode dodajte 400 g šećera i sok od 1 limuna.

Stavite kuhati na jaku vatru te povremeno miješajući provjeravajte gustoću želea.

Kuhanje želea prilično dugo traje (nama je trebalo više od sat vremena), a njegovu ćete gustoću najbolje provjeriti tako da jedan tanjur prolijete hladnom vodom pa malu količinu želea stavite na njega. Kada ustanovite da ste došli do željene gustoće, ugasite vatru, a žele izlite u sterilizirane posude i ostavite da se otvoren hladi (nekoliko sati, a najbolje preko noći). Ohlađeni žele prekrijte celofanom i dobro zatvorite.

Ovaj žele može se koristiti u pripremi raznih slastica.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.