Korisni savjeti za izradu prhkog tijesta

Nakon prvog dijela korisnih savjeta za uspješnu izradu prhkog tijesta, danas vam donosimo još dobrih savjeta koji će pridonijeti uspješnom tijestu.

Ako je tijesto premasno u njega se može dodati malo hladne vode jer dodavanje brašna pretjerano isušuje tijesto pa ono nakon pečenja bude tvrdo.

Ukoliko je tijesto previše prhko pa se trusi u njega se može dodati žumanjak koji se pomiješa sa jednom ili dvije žlice šećera u prahu prije dodavanja u tijesto.

Preporučljivo je valjati male količine tijesta dok ostatak tijesta čeka u hladnjaku kako se ne bi previše zagrijavalo.

Da bi se tijesto lakše valjalo preporučljivo je valjak premazati uljem ili ga na kratko staviti u zamrzivač.

Kako bi se stvorilo što manje nereda prilikom valjanja prhkog tijesta, može ga se staviti između dva papira za pečenje ili dva sloja prozirne folije.

Pri izradi keksića od prhkog tijesta potrebno je kalupiće posuti brašnom prije svake upotrebe kako bi se lakše vadili oblici.

Prilikom valjanja važno je paziti da je tijesto ravnomjerno izvaljano jer bi prilikom pečenja tijesto na tanjim dijelovima moglo potamniti.

Oštro brašno i šećer u prahu daju veću prhkost tijestu. Veći udio masnoće u odnosu na brašno također čini tijesto prhkijim.

Ukoliko se tijesto peče prije stavljanja nadjeva potrebno je vilicom ili čačkalicom izbosti površinu kako se tijesto prilikom pečenja ne bi napuhalo.

Drugi način izbjegavanja napuhivanja tijesta je da se na tijesto stavi papir za  pečenje koji se optereti grahoricama. Na tržištu postoje metalne kuglice namijenjene ovoj svrsi, ali je ovo jeftinija efikasna varijanta. Grahorice ili metalne kuglice je potrebno ukloniti nakon 10 do 15 minuta kako bi se tijesto u potpunosti ispeklo (ukoliko se ostave do kraja pečenja, tijesto na tim dijelovima može ostati sirovo).

Ako se izrađuje poklopac za pite od prhkog tijesta potrebno ga je tanje razvaljati u odnosu na bazno tijesto. Nakon što ga se stavi na vrh potrebno je krajeve pritisnuti te izbockati cijelu površinu vilicom ili čačkalicom kako se ne bi napuhao prilikom pečenja.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.