Konzumacija tamne čokolade smanjuje rizik od depresije

Rezultati najnovije studije pokazuju da postoji povezanost između konzumiranja tamne čokolade i smanjenog rizika od depresije.

Konzumacija tamne čokolade može imati pozitivan učinak na raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Rezultati su to najnovije studije koju su na uzorku od 13.626 ispitanika proveli istraživači s londonskog sveučilišta ULC u suradnji sa znanstvenicima s University of Calgary i Alberta Health Service Canada.

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoji li povezanost između konzumacije različitih vrsta čokolada i poremećaja u ponašanju. Prva je to studija kojom se nastojalo ispitati povezanost depresije s tipom čokolade koju konzumirate.

U istraživanju su u obzir uzeti i brojni drugi faktori poput visine, težine, bračnog statusa, nacionalnosti, obrazovanja, kućnih prihoda, fizičke aktivnosti, pušenja i kroničnih bolesti.

Rezultati istraživanja pokazali su da ispitanici koji su u periodu od dva dana pojeli barem malo tamne čokolade imaju 70 posto manju vjerojatnost za pojavu kliničkih simptoma depresije od onih koji nisu uopće jeli čokoladu. Također, 25 posto onih koji su pojeli najviše čokolade (neovisno o tipu čokolade), imaju manju vjerojatnost za pojavu depresije od onih koji nisu uopće konzumirali čokoladu. Međutim, studija nije otkrila nikakvu značajnu povezanost između konzumacija drugih tipova čokolade (ne tamne) i klinički relevantnih simptoma depresije.

Kako sama voditeljica ovog istraživanja, Sarah Jackson s ULC Institute of Epidemiology and Health Care, navodi, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo utječe li depresija na gubitak želje za konzumacijom tamne čokolade ili postoje drugi faktori koji smanjuju vjerojatnost da će depresivni ljudi jest tamnu čokoladu.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu „Depression and Anxiety“.

Čokolada je i inače poznata po svom pozitivnom učinku na ljudsko raspoloženje jer u svom sastavu ima sastojke koji potiču dobro raspoloženje.

Izvor: Food Navigator

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.