Kolač sa želeom od jagoda

Naša suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za kolač za čiju izradu, kako ona kaže, prvenstveno treba strpljenja, ali ako su u kolaču jagode, mi možemo biti strpljivi.

Sastojci
Biskvit
  • 5 bjelanjaka
  • 115 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 100 g maka
Žele od jagoda
  • 300 g očišćenih jagoda
  • 150 ml sirupa od jagode (ja imam domaći s mentom pa sam njega koristila)
  • 300 ml vode
  • 1 vrećica želatine u prahu
Krema
  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 250 ml zaslađenog vrhnja za šlag
I još
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • jagode
  • listići mente
Priprema
Biskvit

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke spremiti za kremu, a bjelanjke čvrsto istući sa šećerom. Prosijati brašno s praškom za pecivo pa lagano umutiti u smjesu. Dodati 100 g maka i špatulom umiješati u smjesu. Smjesu izliti u lim za pečenje veličine 30 x 20 cm, poravnati špatulom ili prstima te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta. Provjeriti čačkalicom.

Žele od jagoda

Oprati i očistiti jagode, tako da imate punih 300 g. Narezati ih na kockice i posuti po biskvitu (ne mora biti potpuno hladan). Sirup od jagoda razrijediti vodom. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici, pomiješati s razrijeđenim sirupom i čekati da krene želirati. Meni je trebalo oko sat i pol u hladnjaku da smjesa postane gusta da je biskvit ne upije, ali ne do kraja želirana, da je mogu preliti preko jagoda.

Nakon toga ostaviti u hladnjaku još oko sat prije nego počnete kuhati kremu.

Krema

Žumanjke i šećer pjenjačom miješati i kuhati na pari 10-15 minuta, dok smjesa ne postane pjenasta, jednolična i gusta.

Ostaviti da se skroz ohladi – još će se stisnuti.

Umutiti 250 ml vrhnja za šlag i onda mikserom spojiti s kremom od žumanjaka. Premazati kremu preko želea od jagoda i pustiti u hladnjaku da se ohladi jedno 30 minuta.

Nakon toga umutiti 250 ml vrhnja za šlag pa premazati preko kreme.

Ostaviti da se sve sjedini preko noći.

Prije posluživanja narezati jagodice na pola, dodati listiće mente i ukrasiti kolač.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.